imuniteta krda / Treba li cijepiti djecu? Za profesora s Medicinskog fakulteta nema dileme, njegov 15-godišnji sin primio je obje doze

Pfizer istražuje i kako na cjepivo reagiraju djeca od 5 do 12 godina

22.9.2021.
20:30
VOYO logo

Na vratima su covid potvrde za dio zaposlenih, a jedna od strategija koju zagovara dio stručnjaka je i stvaranje „imuniteta krda“ cijepljenjem djece od 12 do 18 godina. Nižu se istraživanja koja tome idu u prilog, a posljednje je objavio Pfizer u kojem se kaže da je njihovo cjepivo sigurno i za djecu od 5 do 11 godina.

Da ili ne

Mnogi roditelji, zatečeni ovim podatkom, pitaju se hoće li - malo po malo - postati obveza cijepiti i djecu? Cijepiti djecu – da ili ne? Za profesora Banfića dileme nema. Njegov 15-godišnji sin primio je obje doze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„I onda je on mene pitao što ja mislim o tome, bi li bilo posljedica ja sam rekao – ja sam se cijepio, svi smo se cijepili, razumno bi bilo da se i ti cijepiš i onda je on rekao nema problema, otišli smo i cijepili se“, komentirao je Hrvoje Banfić, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nuspojava, kaže – nije bilo. Cijepljenje djece, osobito srednjoškolaca, smatra izrazito važnim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bude se negdje u kafiću, onda se vrlo lako može dobiti zaraza i onda imate zaraženo dijete, koje možda neće imati teške simptome, ali vam je velika šansa da vam netko od starijih članova kućanstva koji se nije cijepio dobije bolest i onda situacija može biti vrlo ozbiljna“, rekao je Banfić.

A upravo je cijepljenje djece u dobi od 12 do 18 godina, kažu stručnjaci, ključno za izlazak iz pandemije i stvaranja imuniteta krda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To nije samo korisno za osobe iz njihove okoline, što je definitivno slučaj nego i za djecu samu, zbog toga što delta varijanta može izazvati i bolest koja je ozbiljna kod takvih mlađih ljudi“, rekao je Luka Čičin-Šain, imunolog iz Centra za infektološka istraživanja Helmholtz u Braunschweigu.

Image
i mlađu, i stariju /

I hrvatski stručnjaci se slažu: Za 'imunitet krda' potrebno je cijepiti djecu

Image
i mlađu, i stariju /

I hrvatski stručnjaci se slažu: Za 'imunitet krda' potrebno je cijepiti djecu

Do jučer je u Hrvatskoj cijepljeno 10 839 maloljetnika. O cijepljenju djece, roditelji podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja svoje dijete ne želim cijepiti i protiv cijepljenja sam. – Nikako? Nikako! – Jeste se vi cijepili? Nisam niti ne želim“, komentirala je Nikolina Zugčić iz Zagreba.

„Svako cijepljenje ili liječenje ima kontra indikaciju, pretpostavljam, ne da pretpostavljam da ima i ovo, ali u situaciji poput ove vjerujem da kontra indikacija nije razlog za necijepljenje ili za ne tretman“, rekla je Gabrijela Martić iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Pfizer istražuje i kako na cjepivo reagiraju djeca od 5 do 12 godina. 

„To cijepio nije odobreno, postoje nastojanja da se ta cjepiva testiraju i onda kad budemo imali dodatnih informacija da je cjepivo dosita sigurno i da ono doista djeluje i štiti od infekcije onda ćemo moći takvo jedno cjepivo isto primjenjivati, što bi sigurno bilo korisno kad se virus ovako brzo širi'', rekao je Čičin-Šain.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svaki roditelj mora sam odlučiti za svoje dijete. Potpuno je razumljivo da se bojimo, svi se bojimo pogotovo kad su u pitanju naša djeca. Moramo vjerovati struci i moramo vjerovati medicinskoj znanosti. Moramo vjerovati regulatornim agencijama i moramo vjerovati da ako nama struka kaže da nas cjepivo jedino može zaštititi moramo tako raditi“, kazala je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. 

Za liječnike dileme nema, sve je na roditeljima. O obveznom cijepljenju za sada se ni ne razmišlja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo