mutacija E484K / Trebamo li se zabrinuti? Britanski soj koronavirusa opet je mutirao, čini se da može izbjeći antitijela

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici su već počeli provjeravati što bi ove nove mutacije mogle značiti za postojeća cjepiva

2.2.2021.
13:43
Shutterstock
VOYO logo

Čini se kako soj virusa koji potječe iz okruga Kent u Engleskoj ponovo prolazi genetske promjene. Ispitivanja na nekim uzorcima pokazuju mutaciju nazvanu E484K, koja je već viđena u sojevima iz Južne Afrike i Brazila što je zabrinjavajuće.

Iako ova promjena u koronavirusu može utjecati na učinkovitost cjepiva, sadašnja koja se koriste i dalje bi trebala raditi, kažu stručnjaci. Velika Britanija je već pojačala mjere za kontrolu širenja novih varijanti koronavirusa, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitno se testiraju sojevi iz Južne Afrike u dijelovima Engleske, a uvedena su i ograničenja putovanja kako bi se zaustavio veći broj slučajeva koji ulaze iz inozemstva. Britanski stručnjaci zasad su našli svega nekoliko slučajeva u Engleskoj s E484K mutacijom.

Image
Strah nas je mutanata /

Opasni B 117 i B 1351: Direkt istražio što donose novi sojevi koronavirusa!

Image
Strah nas je mutanata /

Opasni B 117 i B 1351: Direkt istražio što donose novi sojevi koronavirusa!

Nije neočekivano da se inačice virusa pojavljuju ili da će se i dalje mijenjati. Svi virusi mutiraju dok stvaraju nove kopije samih sebe da bi se širili i napredovali. Doktor Julian Tang, stručnjak za viruse sa Sveučilišta u Leicesteru, kazao je da je važno da ljudi slijede epidemiološka pravila i tako smanje mogućnost da virus dalje mutira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U suprotnom ne samo da će se virus nastaviti širiti, nego će dalje mutirati'', pojašnjava Tang.

Znanstvenici su već počeli provjeravati što bi ove nove mutacije mogle značiti za postojeća cjepiva protiv koronavirusa koja su dizajnirana da djeluju na ranije verzije virusa. Neka istraživanja pokazuju da E484K može pomoći virusu da izbjegne dijelove imunološkog sustava koji se nazivaju antitijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čak i u najgorem slučaju, cjepiva se mogu redizajnirati i doraditi kako bi se bolje podudarala u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, ako je potrebno, kažu stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo