divlje životinje 'caruju' / Doba korone - priroda je živnula, društvo utihnulo: Majmuni i pume u gradovima, na Slavonskoj srndać

Dok više od dvije milijarde ljudi ove dane provodi u izolaciji, na svoje dolaze divlje životinje

31.3.2020.
12:30
VOYO logo

Gradovi su zaspali, a životinjski svijet se probudio. Ulicama diljem svijeta zavladalo je životinjsko carstvo.

VEZANE VIJESTI

U venecijanskim kanalima ponovno su ribe. U Madridu se po gradu šepure paunovi. U Japanu su jeleni koji žive u obližnjem parku prirode pobjegli na cestu. Na Tajlandu je najzanimljivije. Kao da se slavi majmunovo. Turista koji ih inače hrane nema pa majmuni luduju po ulicama u potrazi za hranom, ali puma iz Santiaga u Čileu koja je iskoristila policijski sat za razgledavanje grada najveći je hit.

Nisu sigurni otkuda je točno došla, ali pretpostavljaju da je u grad ušla vjerojatno zbog policijskog sata i nedostatka kretanja. Ova je životinja zapravo iskoristila priliku da malo napreduje.

Gracia šeta Barcelonom. Kao prava svinja, bez pardona spustila se na ljudski teritorij.
Nešto neobično viđeno je i u Zagrebu. U maksimirskoj šumi blizu šetnice snimljeni su veprovi, a Slavonskom avenijom hoda srndać. Sada je u Zoološkom vrtu jer šetnja nažalost nije prošla bez posljedica. Udario ga je automobil, u teškom stanju je i čeka ga operacija.

''Svakako da će smanjeni promet i manji broj građana na ulici njima dati više prostora za kretanje ili će odabrati neko vrijeme za kretanje koje do sada nije bilo. Većinom bi to kretanje bilo noću, no moramo biti svjesni da je ovo proljeće, a u proljeće uvijek imamo povećeni broj viđenih životinja'', objasnio je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

U razgledavanju zagrebačkih ulica možemo očekivati još turista, dodaje: ''Ono što je zanimljivo i ako građani malo bolje pogledaju po ulicama i to po cijelom gradu i to po noći vidjeti će i kune i lisice i brojne druge životinje. Ono što mi stalno ističemo jest da trebamo biti sretni da Zagreb nije tako zagađen i da divlje životinje ne biježe iz njega''.

Pandemija je utjecala i na kvalitetu zraka. Snimke Europske svemirske agencije (ESA) pokazuju koncentraciju dušikova dioksida i zagađenost u ožujku 2019. i 2020. u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. Razlika je itekako vidljiva. Posljedica je to smanjenja jednog od stakleničkih plinova jer otkako je stigla korone stali su poljoprivredna proizvodnja i tvornice, a i promet je drastično smanjen.

''Iz ovoga možemo naučiti nešto dobro, da možemo i moramo prilagoditi svoje ponašanje kako bismo pomogli prirodi, a možda nastaviti i s nekim dobrim navikama koje smo stekli u ovoj krizi kao što je korištenje bicikla umjesto naših automobila i bacanja hrane i nešto drugo'', zaključila je RTL-ova meteorologinja Dunja Drvar Mazzocco

U doba korone priroda je živnula, a društvo utihnulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo