Prosjek dobi oboljelih je 38! / U Dubrovniku koronarekordi: 'Cijepiti se ili ne? Da igrate ruski rulet, biste li uzeli pištolj s 5 metaka i 1 ćorkom?'

Image
Foto: RTL

Od 10 visokoprotočnih oksigenatora, 9 je zauzeto. Šef županijskog zavoda za javno zdravstvo slikovito je opisao koliko više nema opravdanja za antivaksere

10.11.2021.
21:00
RTL
VOYO logo

U najjužnijoj županiji nikad više zaraženih, nikad veći red za cijepljenje, nikad više opterećena i bolnica. Već su povukli gotovo sve svoje specijalizante iz svih dijelova Hrvatske, a od Prevlake do Splita za covid bolesnike odgovorna su tek dva specijalista infektologije. Andrea Žarak za RTL Danas.

Ispred dubrovačkog Studentskog doma red nikad duži. Rekordnih 855  građana došlo je po dozu cjepiva. Radno vrijeme punkta produžilo se pola sata, oni na kraju reda nisu odustajali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je s današnjim danom procijepljenost odraslih prešla 60 posto, broj oboljelih se povećava. Prosječna dob 38 godina. 61 osoba je hospitalizirana. Petero ih je u jedinici intenzivnog liječenja.

Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri četvrtine pacijenata nisu cijepljene. Dobni status je uglavnom preko 65 godina. Ima tu i tamo nekakav izuzetak. Imamo pacijenta od 27 godina koji je već nekoliko dana na respiratoru."

Voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju iste bolnice Stjepan Đuričić kazao je pak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 10 postojećih visokoprotočnih oksigenatora s kojima mi dole raspolažemo, ovo jutro 9 ih je uključeno, dakle imam jedan slobodan."

Prima se više bolesnika nego li ih se otpušta. Od Prevlake do Splita za Covid pacijente odgovorna su samo dva specijalista infektologije. Upozoravaju da će doći do kolapsa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolegica nam je na porodiljskom koji će trajati tri godine, a druga kolegica definira zadnji status svog ugovora u Irskoj. Prema tome, nadam se da će se ostatak sustava uključiti i pomoći nam. Mi ćemo dati koliko smo i do sada davali mjesečno osam do deset dežurstava dok netko od nas ne padne", rekao je Đuričić.

Za necijepljene kažu nema opravdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ove županije:

"Znate što je ruski rulet? Dakle, imate dva pištolja, jedan pištolj ima pet metaka i jedan ćorak, a drugi pištolj ima pet ćoraka i jedan metak je li. Jedno je cijepljenje, jedno necijepljenje. Pa ne znam koji biste vi izabrali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz županijskog zavoda svim školama preporučili su održavanje online nastave, na ravnateljima je da odluče. Zbog velikog interesa, cijepljenje će biti moguće i u petak.

Cijeli prilog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo