Najmlađa ima dva mjeseca / U Hrvatskoj je zaraženo 5 trudnica i dvije bebe: 'One pozitivne na koronavirus rađaju carskim rezom'

U KBC-u Sestre milosrdnice rade u tri tima. Spremni su na porode trudnica koje su pozitivne

7.4.2020.
18:50
VOYO logo

Broj zaraženih popeo se na 1282, 167 osoba je ozdravilo, a osamnaest preminulo. Od ukupnog broja dvojica muškaraca koja su preminula bili su između 40 i 50 godina. 

Raste i broj izdanih propusnica. Zatražilo ih je i gotovo 30 osoba koje su na kućnom liječenju i ne smiju izlaziti. Razgovarali smo s majkom najmlađeg pacijenta zaraženog koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šezdeset novozaraženih i nove žrtve - najmlađa u Hrvatskoj imala je 46 godina.

"Imamo preminulih 2 više. Riječ je o bolesniku u Šibeniku koji je 1929. i srčani bolesnik i bolesnik koji je 1974. i on je u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je mlađa osoba koja nije imala neke značajnije kronične probleme. To je ono što smo ovih dana upozoravali. Ono što želim upozoriti je da nije pravilo da mlađi teško obolijevaju, ali ima dovoljan onaj postotak izuzetaka kod kojih će se to dogoditi", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Upozorava: bolje ostanak kod kuće nego na Zaraznoj. Osoba koja je jučer preminula isto je bila bez kroničnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete uvijek nažalost spasiti kad netko u teški oblik dođe. Ni suvremena medicina ni ECMO ni respiratori, ne možete uvijek sve spasiti. Tako da, ista stvar, ali bili su teže bolesni otpočetka i dulje vrijeme", kazala je Markotić.

"Bebe ne znaju reći što boli"

Testirane su tri rodilje i 48 trudnica od kojih je njih pet pozitivno na ovu bolest. Pozitivne su i dvije bebe, jedna od njih ima tek dva mjeseca. Zarazila se od majke, koja poručuje da su iza njih neprospavane noći. Pušteni su doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Beba je hvala Bogu dobro, i ja sam, ne mogu reći, ali na bebu je to imalo blaži utjecaj. Blaži neki respiratorni simptomi. Povišena temperatura. Mislim ono što mi na oko laici možemo reći, jer bebe ne znaju reći što boli.

Pomalo neodgovornost, pomalo neznanje, neiskustvo i sami počeci bolesti su doveli u opasnost mene i moju obitelj. Jedan izlazak iz kuće u krivo vrijeme i na krivom mjestu ugrozio je mene i mog sina", kazala je Karolina Spudić iz Duge Rese za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KBC-u Sestre milosrdnice rade u tri tima. Spremni su na porode trudnica koje su pozitivne.

"Mi takvu trudnicu operiramo carskim rezom samo u Sali gdje je potvrđeno za zahvate s trudnicama koje su COVID pozitivni Ili iznimno kao je situacija takva da se ne stigne napraviti carski rez, također imamo pripremljenu salu za vaginalno rađanje trudnica koje su COVID pozitivne", kazao je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo Krunoslav Kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu zaražena žena hodala gradom

Osječko-baranjska županija ima dva nova slučaja i sve je spremno za otvaranje tržnica.

"Spremne su sve naše tržnice za otvoriti i započeti raditi, sve tržnice će započeti raditi. Govorim o njih u 7 gradova i jednoj općini", kazao je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je povoljna, mi kontinuiramo od dana potresa., imamo blagi silazni trend koji se nastavlja i danas, tako da možemo reći da potres nije izazvao nikakve posljedice u gradu Zagrebu", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U Zagrebu je prijavljena zaražena žena koja je hodala gradom. Prijeti joj 2 godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da u ovom konkretnom slučaju je policija podnijela kaznenu prijavu. Što znači da će se postupati sukladno Zakonu, a Zakon je poprilično jasan. Što se tiče kršenja mjera liječenja u kući je 28 osoba koje su zatražile e-propusnicu", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

Izdano je 639.725 propusnica. Kad se uzme u obzir broj stanovnika - u prosjeku je ima svaki šesti Hrvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo