Uskoro u bolnicama / U Hrvatsku je stiglo 1800 doza novog lijeka protiv COVID-a: Jedna doza košta više od 15 tisuća kuna

Ronapreve bi trebao spriječiti teži razvoj bolesti, uzima se u prvih pet dana od zaraze

21.12.2021.
19:53
VOYO logo


U Hrvatsku je stiglo 1800 doza novog lijeka protiv koronavirusa, Ronapreve. Još je u skladištu tvrtke proizvođača, no za dva dana bi već trebao biti u bolnicama.

Iako vrlo skup, taj je lijek namijenjen samo lakšim pacijentima kod kojih zbog drugih bolesti postoji opasnost od težeg oblika bolesti.

Ronapreve bi trebao spriječiti teži razvoj bolesti, uzima se u prvih pet dana od zaraze, no namijenjen je vrlo uskom krugu pacijenata.

"On se daje kod bolesnika koji su ugroženi, koji su postali pozitivni. Dakle koji još nemaju razvijenu težu sliku bolesti i velim tu dolaze ove ugrožene grupe bolesnika", kaže infektolog Bruno Barišić.

Odnosno pacijenti koji su pod većim rizikom od razvoja teže bolesti, bilo da se radi o imunokompromitiranim osobama ili onima koji imaju i druge kronične bolesti. Neće se moći nabaviti u ljekarnama, daje se intravenski, pod nadzorom liječnika.

"Od dana 21.12.2021. lijek Ronapreve je pušten u promet u Republici Hrvatskoj te je time osigurana dostupnost navedenog lijeka. Temeljem ugovora Europske komisije i tvrtke Roche Republika Hrvatska je naručila ukupno 1800 doza lijeka", napisali su iz Rochea d.o.o.

Image
obavezni testovi ostaju /

Predsjednik Ustavnog suda: 'COVID potvrde ostaju, to nije novo. Ali, Stožer će sad morati objasniti svaku mjeru'

Image
obavezni testovi ostaju /

Predsjednik Ustavnog suda: 'COVID potvrde ostaju, to nije novo. Ali, Stožer će sad morati objasniti svaku mjeru'

Jedna doza 15 tisuća kuna

Za što je Hrvatska platila 30 milijuna kuna, jer samo jedna doza ovog lijeka košta više od 15 000 kuna. Naručena tranša trebala bi biti dovoljna za sljedećih devet mjeseci. a U svakoj bolnici bi posebno povjerenstvo trebalo odlučivati o tome tko će ga dobiti. Nakon Remdesivira i Regkriona, ovo je već treći lijek za COVID pozitivne odobren u Hrvatskoj.

"Trenutno je u ocjeni je veći broj lijekova, upravo u ovoj indikaciji, neki od tih lijekova su antivirusni, koji bi se mogli koristiti u obliku kapsule to su lijekovi molnupiravir i lijek pakslovid, oni još nisu dobili odobrenje za stavljanje u promet i oni se još uvijek ocjenjuju, to su lijekovi koji bi išli na recept", kaže epidemiologinja iz HALMED-a Tihana Šlezak.

Kako će Ronapreve reagirati na Omicron, tek treba ispitati, no i on kao i ostali nabrojeni lijekovi, tvrde i epidemiolozi i infektolozi, nisu zamjena za cijepljenje, koje pruža zasad najveću zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo