utrka farmaceutske industrije / U iščekivanju cjepiva: Kada ćemo dobiti oružje protiv koronavirusa i tko mu je najbliže?

Ministar Beroš rekao je da je Hrvatska već rezervirala milijun i pol doza

30.7.2020.
14:50
VOYO logo

Dok broj zaraženih raste, farmaceutske tvrtke svakodnevno rade na otkrivanju cjepiva protiv koronavirusa.

Trenutačno su četiri ključna proizvođača počela klinička istraživanja na cjepivu. Prema izvorima Financial Timesa, američka Moderna planira prodavati dozu po cijeni od 50 do 60 dolara, što je 11 dolara više od cijene Pfizera i njemačkog BioNtecha.

Njemačka daje dodatan novac tvrtkama u zemlji koje rade na otkrivanju cjepiva, koje se još ne očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ne bismo trebali očekivati ​​čuda i možemo očekivati kako će cjepivo za opću populaciju biti dostupno najranije sredinom sljedeće godine", rekla Anja Karliczek, njemačka ministrica znanosti.

Image
Valicon za RTL /

Iznenađujući rezultati istraživanja: Najveći dio Hrvata ne želi se cijepiti protiv korone!

Image
Valicon za RTL /

Iznenađujući rezultati istraživanja: Najveći dio Hrvata ne želi se cijepiti protiv korone!

Iako ga još na tržištu nema i Hrvatska je putem zajedničke inicijative Europske komisije rezervirala milijun i pol doza cjepiva. O kojem je proizvođaču riječ, ministar još ne otkriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku bez obzira što nema izvjesnog cjepiva, ne možemo si dozvoliti luksuz da ne razmišljamo o istom, nisu financijski obvezujuće, prema tome, u ovom trenutku ne predstavljaju nikakav financijski teret", rekao je Beroš.

Klinička ispitivanja za cjepivo uključuju velik broj ljudi. Cilj je u trećoj fazi dokazati da oni koji su cijepljeni manje obolijevaju.

"Otprilike polovica se cijepi, a polovica dobiva takozvani placebo. I poanta je u tome da u narednim mjesecima, ja pretpostavljam dva i pol do tri mjeseca, će se gledati koliko ljudi će se među cijepljenima i necijepljenima razboliti", rekao je Vladimir Trkulja, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu

Dok se cjepivo ne pokaže sigurnim, jedino oružje protiv koronavirusa su provjerene metode, držanje fizičke distance i redovito pranje i dezinfekcija ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo