BORBA S KORONAVIRUSOM / U Lici je pomoć volontera posebno važna: 'Volim taj osjećaj pomaganja i kad olakšam ljudima'

Ličani i Ličanke pridržavaju se mjera opreza, a policiji u kontrolama pomažu i vatrogasci i gorski spasioci

1.4.2020.
20:00
VOYO logo

Otkako se sa smjene na poslu vratila s temperaturom, Katarina Lugarić je u samoizolaciji: ''Bila sam na testiranju, nemam ništa, ali s obzirom na to da sam kronična bolesnica, imam astmu, u izolaciji sam za svaki slučaj''.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada već uobičajenu kontrolu u okolici Gospića provodi neobičan tandem – policijski inspektor u civilu i pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) čija je stanica mobilizirana za pomoć policiji na zahtjev civilnog Stožera Ličko-senjske županije.

Josip Brozičević, pročelnik HGSS Stanice Gospić, objašnjava: ''Trenutno je devetero ljudi svakodnevno na terenu, radimo i noćne smjene. Kontroliramo ljude koji su dužni biti u samoizolaciji, pratimo konvoje kamiona na autocesti, kao i mjere zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama''.

Kao pomoć policiji u kontroli mjere o zabrani napuštanja mjesta prebivališta na cestovnim punktovima priključili su se i vatrogasci, a Maja Brozičević, glasnogovornica PU ličko-senjske objašnjava: ''S obzirom na to da je naše područje jako veliko teritorijalno, a da su nam policajci, odnosno veliki broj policijskih službenika raspoređeni i na zaštiti državne granice, da bismo mogli udvostručiti patrole, sa svakim pripadnikom policije ide ili jedan pripadnik HGSS-a ili vatrogasaca''.

Stare i nemoćne po slabo naseljenim ličkim prostranstvima obilazi Crveni križ. Koronavirusa se, kažu, ne boje jer ionako žive izolirani, a nekima su članovi Crvenog križa jedini kontakt sa svijetom. Pomoć starijim osobama ili osobama u potrebi se u vrijeme pandemije u Lici gotovo udvostručila. U dvije smjene radi osam djelatnika Crvenog križa i oko 25 aktivnih volontera, a najmanje 30 članova je u pričuvi.

Mirna Dasović, djelatnica Gradskog društva Crveni križ Gospić kaže: ''U interventnom sam timu. Svaki put kada je potrebna pomoć, ja sam tu za starije i nemoćne u bilo koje doba dana i noći''. 

Maja Mataija, volonterka Gradskog društva Crvenog križa Gospić kaže: ''Inače sam učiteljica razredne nastave, a uključila sam se jer volim taj osjećaj pomaganja drugome i drago mi je da u ovim kriznim situacijama mogu sudjelovati i olakšati nekako ovim ljudima''.

Svakodnevno pomažu više od stotinu osoba, a Vlado Brkljačić, ravnatelj Gradskog društva Crveni križ Gospić ističe: ''Glavna aktivnost je dostava hrane i lijekova, higijene, plaćanje režija, a osobito onaj dio naših korisnika koji je u programu Pomoć u kući. Tu također imamo dostavu drva i još osnovnih stvari što im treba, kao i prvo što smo radili, ali bez kontakta''.

Kako vrijeme odmiče, sigurno je da će biti potrebe i za angažiranjem volontera i volonterki iz pričuve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo