korona situacija / U Međimurju od ponedjeljka kreće testiranje u školama brzim antigenskim testovima. Imaju ih spremnih dvije i pol tisuće

U splitskom KBC-u na liječenju je 135 ljudi, većina ih je na kisiku. Bolnica trenutačno za oboljele od koronavirusa na raspolaganju ima 200 kreveta.

18.11.2020.
20:45
VOYO logo

Nove rekordne brojke novozaraženih u Hrvatskoj - od jučer 3251 novi slučaj. Svaka treća testirana osoba je pozitivna, a broj aktivnih slučajeva je dosegnuo gotovo 17 tisuća. Preminulo je još 38 osoba, a na respiratoru je prvi put njih više od 200 - točnije 205.

Najviše slučajeva je u Zagrebu, no svoj dnevni rekord dosegnula je i Međimurska županija, koja od idućeg tjedna počinje s brzim antigenskim testovima. Osobe pozitivne na koronavirus sve više pune bolničke krevete.

"Imamo bolesnika za koje znamo najprije da bolest traje dugo, da je oporavak izuzetno spor i da se osjećaj slabosti produžuje dugo vremena i teškoće disanja su ozbiljne", kazao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

U splitskom KBC-u na liječenju je 135 ljudi, većina ih je na kisiku. Bolnica trenutačno za oboljele od koronavirusa na raspolaganju ima 200 kreveta.

"Mi smo se pripremili, otvorili nove prostore, kapacitete, pripremili nove posade, educirali novo osoblje i doktore i medicinske sestre i za sad sve funkcionira najbolje moguće", kaže Meštrović.

Dodatni kreveti spremni su i u Međimurskoj županiji, koja bilježi dan s najviše pozitivnih slučajeva od početka epidemije - njih 273-oje. Većeg žarišta nema, raspršeni su po cijelom Međimurju.

"Zahvaljujući Crvenom križu nabavili smo 70 kreveta s madracima koji čekaju s nadom, naravno, da neće trebati", kazao je Josip Grivec,načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Međimurska je županija, baš kao i Primorsko-goranska uvela strože mjere pa idućih dana očekuju bolje brojke. Na riječkom području imaju manje od 20 posto pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih osoba, no prosječna životna dob se povećava.

"Imamo zaista povećanje udjela starijih od 65 godina, to je sa prosječnih 14-16 posto, danas 17 posto, nadamo se da je to dio oscilacija na dnevnoj razini i da se neće nastaviti", kazao je Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
26 novih slučajeva /

U Međimurju najviše zaraženih od početka epidemije! Žarište je svadba, na njoj su bili i neki učenici i nastavnici

Image
26 novih slučajeva /

U Međimurju najviše zaraženih od početka epidemije! Žarište je svadba, na njoj su bili i neki učenici i nastavnici


U Međimurju od ponedjeljka kreće testiranje u školama brzim antigenskim testovima. Imaju ih spremnih dvije i pol tisuće.

"Želja na je vidjet kakva je situacija u tim koji nemaju simptome, predviđamo 2500 antigenskih testova i na temelju toga i nekakve ove prijedloge vezano uz mjere prema nacionalnom stožeru", kazao je Grivec.
Dodatan problem županije na sjeveru Hrvatske je gusta naseljenost, baš kao i položaj na pograničnom području odakle dio stanovnika svakodnevno putuje na posao u Sloveniju i Austriju, a sve to pridonosi lakšem širenju virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo