Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
raste interes

Uskoro bi se pravila za brze testove mogla mijenjati i na razini EU: Zbog omirkona proda ih se oko 4 puta viš...

Potražnja za kućnim testovima u ljekarnama naglo je skočila, pa su neke na kratko ostale bez njih

Leona Šiljeg/ 24.1.2022. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije omirkona u jednoj zagrebačkoj ljekarni prodavalo se 40-ak brzih testova na dan. Sada ih se proda i četiri puta više.

"Nestašice u pravilu nema. S obzirom na te povremene probleme da neki dobavljači ostanu bez - morali smo malo povećati zalihe, odnosno mi radimo barem da imamo za tjedan dana. Pratimo svaki dan koliko se traži i svaki dan imamo narudžbe i imamo malo veće zalihe" tvrdi Marina Marušić Fojs, magistrica farmacije.

Kažu, rijetko tko kupi samo jedan test. Građani stvaraju zalihe, pa je nekoliko ljekarni na kratko ostalo bez testova.

"Ako je bilo dan-dva možda maksimalno. Problem je za pacijente koji idu kasno ljekarnu pred zatvaranje, ako je tada velika gužva i velika potražnja. Testovi nestanu, ali već sutra ih bude sasvim dovoljno", kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

U veledrogeriji Medika brzi testovi se pripremaju i otpremaju doslovno kao na traci. Za dva dana stiže ih više od 150.000, a oni koji su već stigli s oznakama gradova i naljepnicom "hitno" šalju se dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Situacija s brzim testovima za samo testiranje koji se prodaju u ljekarnama je dobra. Nema nestašice, može se desiti da u određenom dijelu dana bude nestašica privremena. Sad brojimo na lageru 10-ak vrsti testova što za samo testiranje, što profesionalnih testova i po mom saznanju svih ima dovoljno i ne bi trebalo biti nestašice", kazao je Jakov Radošević, član Uprave Medike.

Od prošlog ponedjeljka brze testove rade i liječnici obiteljske medicine. Liječnica Mireala Marković ih je u tjedan dana napravila samo pet.

"U našoj zdravstvenoj stanici koja evo vidite ima malo opskurnije uvjete koji su baš epidemiološki adekvatni, testiranje se radi samo u slučaju simptoma. Ovdje su samo mogli doći naši pacijenti iz naših ordinacija u točno vrijeme sa simptomima. Pacijenti se još uvijek većinom javljaju za PCR", tvrdi liječnica Marković.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo županijskim zavodima podijelio je više od pola milijuna testova i to bi trebalo biti dovoljno za mjesec dana. U međuvremenu traju pregovori da se na razini Europe priznaju brzi testovi. Samo prošli tjedan napravljeno ih je 160.000.

"Ono što u zadnje vrijeme se intenzivno radi na tome, a mi smo još i prethodnih mjeseci pokušavali da se na razini EU ipak prizna brzi antigenski test kao potvrda preboljena. Preostaje nam za nadati se da će u neko naredno vrijeme brzi antigenski testovi priznati", rekla je Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.

Sada su pozitivni brzi testovi priznati kao preboljenje samo unutar Hrvatske, pa se zato na PCR i dalje čeka gotovo tjedan dana.

Leona Šiljeg/ 24.1.2022. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču