EPIDEMIJA U HRVATSKOJ / VIDEO Novi podaci Stožera: U Hrvatskoj umrla i šesta žrtva koronavirusa

Nacionalni Stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije objavio je nove podatke o epidemiji u Hrvatskoj

29.3.2020.
13:44
VOYO logo

Na početku konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove brojke o oboljelima u Hrvatskoj: od jučer u 15 sati novootkrivenih je 56, što ukupno je 713. Učinjeno 5900 testiranja. Preminulih je šest. "Preminuo je gospodin u KB Dubrava. Bio je teški bolesnik s moždanim udarom, a  zdravstveno stanje se kompliciralo zbog zaraze koronavirusom", kazao je Beroš i dodao da je 26 pacijenata na respiratoru, a otpuštenih je 52.

Naglasio je da je sadašnje stanje zadovoljavajuće i vjeruje da ćemo epidemiju proći sa što manje štetnih posljedica. "Ključno je odgovorno ponašanje", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANAK

Dolazi oprema iz Šangaja

"Danas u 14.20 očekujemo slijetanje aviona iz Šangaja. To je posljedica djelovanja državnog vrha i premijera Andreja Plenkovića. Na taj način omogućena je kontinuirana opskrba. To je prvi u nizu izravnih letova, a donosi 13 tona zaštitne opreme", kazao je Beroš, a jučer je već sletio avion sa 10 tona zaštitne opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANAK

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da se očekuje još jedno stavljanje na respirator. "Ne očekuje se da je netko jako kritičar, ali to su sve teška stanja, a ima i starijih osoba", kazala je i upozorila starije osobe i kronične bolesnike da se čuvaju i pridržavaju striktno pravila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je kazao da planovi za raspodjelu zaštitne opreme su spremni. "Čitav kontingent neće biti samo dodijeljen zdravstvenim ustanovama, nego i policiji i drugima", kazao je Beroš. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objasnio je da se sve ribarnice i trgovine na tržnicama u zatvorenim dijelovima mogu otvoriti ako imaju sve uvjete.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kritičan je bio potres u Zagrebu"

"Ono što je posao Stožera bio i na čemu je stožer radio da u skladu sa uputama epidemiološke struke donosi mjere koje se moraju provesti na razini lokalnih stožara. Kritičan je bio potres u Zagrebu, kada smo u jednom danu vidjeli brojne građane koji su refleksno izašli na ulice. No, u tom trenutku je puno građana napustilo Zagreb i uputilo se prema malim mjestima na obali, koi nemaju zdravstvene kapacitiete kao Zagre i prijetila je opasnost da se iz Zagreba, koji je jedno od žarišta, preseli u druge dijelova u Hrvatskoj i da se opterete kapaciteti tih ustanova na moru i priobalju. Zato je donesena odluka o zabrani našuštanja mjesta prebivališta. Što se mene tiče, sve odluke prolaze kroz provjere u Vladi, a može i u saboru. A one moraju biti brze", kazao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović te dodao da oni ne žele ograničavati prava građana. 

"Naše mjere su i izvaredne, a i ekstremne, s obzirom na razdoblje prije nego je došlo do epidemije novim koronavirusom. Kao odgovorni ljudi na odgovornim mjestima se prema tome odnosimo odgovorno", kazao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je kazao da je potvrđen pozitivan nalaz kod zatvorskog službenika u Splitu, a 19 službenika je upućeno u samoizolaciju. "To se dogodilo 20. ožujka i sve je dezinficirano. Mislim da je brzom reakcijom i zatvorskog sustava i epidemiologa ta situacija u zatvoru pod kontrolom", kazao je Božinović. 99 policajaca je u samoizolaciji, 29 ih je već izašlo, a kod četiri policijska službenika je utvrđen koronavirus.

"Ključ borbe s krizom u rukama onih koji su u samoizolaciji" 

Markotić je kazala da niti bolesnik još nije skinut s respiratora. "Ne mogu tvrditi za cijelu Hrvatsku. Nadamo se da će, i uvijek i bude tako, neki se i oporave. A bit će, nadam se, vrlo mali postotak onih koji se neće oporaviti", kazala je Markotić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je kazao da je policija dobila 3402  dojava o kršenju samoizolacije, utvrđeno je 893 osobe koje su kršile mjeru. "Možda i najvažniji ključevi borbe u nošenju s krizom je u rukama onih kojima je određena samoizolacija. Ukoliko se budu pridržavali mjera samoizolacije, svi skupa ćemo se lakše boriti s krizom", kazao je Božinović. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo