Njemačka: virus na raketni pogon / Uzdamo se u pravoslavnu braću i komunističke drugove: EU počela pregovore o nabavci ruskog i kineskog cjepiva

Savjetnica njemačke kancelarke Angele Merkel kaže da bi virus mogao harati i tijekom 2022.

9.2.2021.
22:15
VOYO logo

Ne brinite, evo još malo pa gotovo. Iduće dvije godine su ključne. Već 2023. sve to bi moglo završiti. Savjetnica njemačke kancelarke Angele Merkel, gospođa virologinja Melanie Birkman kaže da bi virus mogao harati i tijekom 2022. godine jer je zbog novih sojeva citiram, "dobio raketni pogon".

Zato za Njemačku predlaže najstroži mogući lockdown idućih šest tjedana. Angela Merkel o tome će odluku donijeti sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Novi sojevi, nova borba /

Radi se na novom cjepivu koje će štititi i od novih sojeva: 'Cjepiva će biti dostupna ako će biti potrebna'

Image
Novi sojevi, nova borba /

Radi se na novom cjepivu koje će štititi i od novih sojeva: 'Cjepiva će biti dostupna ako će biti potrebna'

Četiri posto Nijemaca je cijepljeno, što je dvostruko više od Hrvatske. Broj zaraženih na 100.000 otprilike je isti kao u našoj zemlji - ali Nijemci koji imaju stroge mjere još od kraja listopada, ipak ne namjeravaju ukinuti lockdown. Planove im je poremetio novi britanski soj koronavirusa.

''Često moram donositi teške odluke. Voljela bih najaviti nešto dobro, ali nema smisla davati lažnu nada, zato nastojim ostati realna. Ovo su teška vremena, snašlo na je nešto što nismo vidjeli u posljednjih tisuću godina'', rekla je njemačka kancelarka AngelaMerkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvan Unije ide brže

Neke njemačke pokrajine već su izišle u javnost s planovima za postupno otvaranje, no ministar zdravstva upozorio ih je da je to nemoguće. Zatvoreni su kafići, frizeri, većina trgovina, a Nijemce možda čeka i potpuni lockdown kojeg priziva i njihova virologinja, članica savjetničkog tima Angele Merkel.

''To sam jasno rekla: mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon. Sad je pitanje možemo li dobiti na vremenu'', izjavila je MelanieBrinkmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus na raketni pogon, ali cijepljenje tromo i presporo, u Uniji. Izvan nje - ide brže. Rusko cjepivo Sputnik V jutros je ponovno stiglo u Srbiju. Novih 50 000 doza, a uskoro stižu i nove doze kineskog.

''Sutra u našu zemlju stiže novih 500 000 doza kineskog cjepiva Sinofarm i s ponosom mogu da kažem da će to osigurati do kraja veljače prvu ili drugu poziciju Republici Srbiji po broju cijepljenih lica na teritoriju cijele Europe'', kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš zato Europska unija se već okrenula prema istoku. Na videokonferenciji Kine i 17 zemalja srednje i jugoistočne Europe premijer Plenković nije direktno rekao da želi kinesko cjepivo čim prije, ali je poručio da smo otvoreni za zajednički rad na post-pandemijskom oporavku.

Kako je nastao virus?

''Zajednički napor i solidarnost bit će krucijalni u nabavi cjepiva za cijeli svijet, što je glavni preduvjet za kraj epidemije'', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Nakon današnje konferencije nema jasnog odgovora na pitanje kad bi moglo kinesko cjepivo doći u Hrvatsku. Iz Halmeda poručuju da ćemo na prvu dozu ipak pričekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Teško je govoriti koliko bi takav postupak trajao s obzirom na to da još nije ni počeo, ali naravno puno kraće od uobičajenog postupka odobravanja. Prerano je govoriti o takvim datumima'', rekla je Ivana Šipić Gavrilović.

Prerano je još i govoriti kako je uopće nastao virus. Nagađalo se da su krivac šišmiš, mačka i pangolin. Znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije 12 dana od početka prve velike službene istrage u Wuhanu kažu kako još ne znaju je li virus skočio sa sa životinje na čovjeka ili preko zamrznute hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naš inicijalni zaključak je da je tržnica Huanan na kojoj se prodaje smrznuta hrana mjesto gdje se prvi puta pojavio virus. Ali, u isto vrijeme, čini se da je transmisija virusa postojala i na drugim mjestima u isto vrijeme kad i u Wuhanu'', izjavio je voditelj istrage Liu Wannian.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu i da nema dokaza o "velikim žarištima" prije prosinca 2019. ni u Wuhanu ni bilo gdje drugdje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo