obrađeno prvih 200 / Uzet će uzorke 1100 ispitanika iz različitih županija: Što su serološka testiranja dosad pokazala?

Prvi uzorci, njih 200, koji se analiziraju testovima Elisa već su obrađeni

22.5.2020.
19:52
VOYO logo

Na Odjelu za virološku serologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od početka tjedna provode se serološka testiranja.

''Do sada smo testirali 200 ispitanika i za sada su ovi početni rezultati pokazali zapravo da je prokuženost populacije dosta niska, jedan do dva posto'', kaže Tatjana Vilibić Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a.

Uzorci seruma bolesnika, koji su ostali nakon što su pacijenti došli na pretrage u laboratorije, prikupljaju se iz bolnica i Zavoda za javno zdravstvo. Svi su morali pristati na istraživanje, a kako bi uzorak bio što reprezentativniji, uzimaju se serumi oba spola, različitih dobnih skupina, uključujući i djecu.

Svaki pozitivni rezultat potvrdit će se složenijim neutralizacijskim testom:

'' ... kojim se dokazuju neutralizacijska protutijela, a o ovo je važno zato što rezultati Elisa testa mogu biti lažno pozitivni. To se posebice viđa kod osoba koje su ranije bile u kontaktu s nekim drugim koronavirusima, koji su uobičajeni u populaciji i koji su uzročnici prehlada'', kaže Vilibić Čavlek.

''Jedan značajni uzorak ćemo izdvojiti, kod kojih bismo provjerili postoje li protutijela. Tu nas zanima jesu li takva protutijela razvili i oni koji su imali blaže oblike bolesti ili su samo bili asimptomatski", dodaje Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu biološku dijagnostiku HZJZ-a.

Bit će testirano ukupno 1100 ispitanika iz različitih županija. Koliko ih je imalo koronavirus, a da to nisu znali, još je rano govoriti, no očekuje se da bi rezultati mogli biti slični kao i u drugim zemljama.

''Slična seroepidemiološka istraživanja koja su provedena u drugim zemljama pokazala su isto tako malu prokuženost, tako da ja vjerujem da će slična situacija biti u Hrvatskoj'', kaže Vilibić Čavlek.

Rezultati serološkog istraživanja bit će poznati za petnaestak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo