nacionalni stožer / U Hrvatskoj 15 novih slučajeva koronavirusa, ukupno 2062! Četiri osobe umrle

U Splitu su tri osobe preminule

29.4.2020.
13:45
VOYO logo

U protekla 24 sata zabilježeno je 15 novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, odnosno ukupno su zaražene 2062 osobe. 

Ozdravilo je 1288 pacijenata, odnosno 56 u 24 sata. Na respiratoru je još 19 bolesnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, preminule su još četiri osobe - ženska osoba 1950. godište u Zagrebu te tri osobe u Splitu što je ranije objavio splitski stožer. Ukupno je do sada u Hrvatskoj umrlo 67 osoba koje su imale koronavirus. 

U KBC-u Split stanje pod kontrolom

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, komentirao je stanje u KBC-u Split gdje je porast osoblja zaraženih koronavirusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravstveni djelatnici su na prvoj liniji, tako se i u Splitu dogodilo da se osoblje bolnice koje je njegovalo oboljele iz doma za starije, zarazilo. Ukupno je oboljelo šest medicinskih sestara i jedna spremačica. Bolnica u Splitu je u dodatnim problemima jer svi koji su bili s njima u kontaktu moraju samoizolaciju, no sve nam govori da je situacija pod kontrolom", pojasnio je Capak. 

Povratak u škole i vrtiće

Upute za drugu fazu popuštanja mjera koja počinje 2. svibnja za crkve, a 4. za zdravstveni sustav i obrtnike koji dolaze u kontakt s mušterijama, bit će objavljene djelomično danas.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak također nije želio otkrivati detalje za povratak u školu već je rekao da će to biti objavljeno sutra. 

"Ja ne volim govoriti nešto unaprijed jer mogu nešto i pogriješiti. U 8.30 je bio sastanak s Ministarstvom, tražene su neke izmjene, ja nisam vidio dokument. Do kraja radnog vremena će biti usuglašeno sve i sutra će sve biti objavljeno i detaljno objašnjeno", rekao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako se djelatnici u vrtićima žale na preporuke i boje se kako će kontrolirati situaciju, Capak je rekao da niti jedna zemlja na svijetu nije preporučila nošenje zaštitne opreme za djecu u vrtićima već za zaposlene. 

"Propisane su stroge mjere higijene djece i roditelja. Za djecu je nemoguće propisati socijalnu distancu, naravno. Poticat će ih se na nedodirivanje usta, nosa, sluznice...Pustit će ih se da se druže, naravno. Upute ćemo iskomunicirati sa sindikatom," kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezonalnost koronavirusa

Na pitanje kolika je vjerojatno da će koronavirus postati sezonski, dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević je rekla da je to ozbiljna mogućnost. 

"Virusi se mogu javljati sezonski svake godine. Javljaju se i svakih nekoliko godina kada se poklope epidemiološki uvjeti, kao što je to s virusom zapadnog Nila ili denga virusom. Ovaj virus bi se mogao javljati svake godine, no s obzirom da je i dosta neobičan vidjet ćemo što će biti", odgovorila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mise i crkve

Capak je kazao da u propisivanju mjera za crkve nema specifičnosti.

"Ne propisujemo nadzor niti kontrolu mi samo dajemo preporuke. Mislim da je tu epidemiološka situacija prilično jasna, postoji određeni prostor, treba biti socijalna distanca. Dio koji dovodi do kontakta, to se mora dogovoriti s HBK. I s drugima isto dogovaramo kako će to ići. Nema nikakvih posebnih specifičnosti i sve će biti vrlo detaljno propisano. Socijalnu distancu ne može nitko kontrolirati, to je rizik sa svim okupljanjima više ljudi. No, nadam se da će ljudi poštivati upute i mjere", kazao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak o članstvu u HDZ-u 

"To je privatna stvar, ne vidim potrebu da javno govorim o tome. Nisam politička osoba niti sam na političkoj funkciji. Zadržavam svoje privatno pravo da govorim jesam li član neke stranke. Imam fotografije sa svim ministrima koji su bili na vlasti: i s Vargom, i Ostojićem i s puno drugih poznatih ljudi, naprimjer generalom Praljkom. Moj fotoalbum je vrlo bogat", rekao je Capak koji nije htio komentirati Bačićevu izjavu da je on ponosan što je Capak član HDZ-a. 

Novi simptomi i komplikacije

Na pitanje o tome kako su se krvni ugrušci pojavili kao jedna od novih komplikacija kod koronavirusa, dr. Markotić je pojasnila: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima različitih komplikacija. Prve studije su se pojavile o tome. Jedna je objavljena u Lancetu, tu ćemo trebati pratiti, oni to dovode u relaciju i s genetskim predispozicijama, i s nekim drugim faktorima, pušenjem i slično. Većina virusa djeluje tako da djeluju na stanice koje oblažu sve krvne žile, vole aktivirati i krvne pločice koje su zadužene za stvrdnjavanje krvi. Kad virus uspije aktvirati te krvne pločice one se lijepe međusobno i stvaraju male trombe. Ti trombi između ostalog, naš organizam stvara i kao obranu, dok je to kontrolirano, dok su mali to je u redu kad nastanu veći trombi to može biti opasno po život".

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu pratite OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo