moraju ostati u kućama / Važno je zaštititi najugroženije: Starije će obilaziti Crveni križ i donositi im hranu i lijekove

Otvaramo i pitanje što će biti s djecom u slučaju da im oba roditelja budu pozitivna na koronavirus

18.3.2020.
7:30
VOYO logo

Crveni križ kreće pomagati najugroženijima od koronavirusa. Preporuka je svim starijim osobama da ne izlaze iz svojih domova, ali ne trebaju brinuti - djelatnici i volonteri Crvenog križa obilazit će ih i pomoći.

''Mi im donosimo osnovne životne potrepštine. To su hrana i lijekovi. To činimo na siguran način sa zaštitnim maskama uz udaljenost od dva metra. Mi već u našim programima tradicionalno okupljamo to starije pučanstvo. Otvorili smo telefone naših društava Crvenoga križa pa oni koji nisu obuhvaćeni tim programom", kaže Marica Mirić, predsjednica Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Crveni križ ovih će dana svima podijeliti letke s uputama i brojevima telefona. Bit će i onih koji love u mutnom pa će pokušati prevariti starije i nemoćne. Crveni križ posjećivat će građane uz prethodnu najavu, a na sebi imati obilježja.

''Želimo poslati poruku svima starima i nemoćnima koji prvenstveno žive sami da ne otvaraju vrata nepoznatima, tko im se nije predstavio i s kim nemaju dogovoreno. I da im svakako ne daju novac bez obzira na argumente koje mogu čuti s druge strane'', kaže Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa.

Osobe s invaliditetom posebno su ugrožena skupina i inače, a pogotovo u ovoj situaciji. Zajednica saveza osoba s invaliditetom izdala je preporuke o tome kako se brinuti o osobama koje bez tuđe pomoći ne mogu.

''Teško je pripremiti preporuke za ljude kojima osobni asistenti ulaze u kuću da bi ih digli iz kreveta, da bi ih nahranili i pripremili im hranu i da kažemo da ne dolaze i da rade od kuće. Oni ne mogu raditi od kuće. Pokušali smo da se ti kontakti što manje događaju, odnosno da tamo gdje obitelj postoji da to preuzme obitelj", kaže Mirić.

Traži se i znakovni prevoditelj kako bi gluhe osobe mogle dobiti informacije koje prenosi Stožer civilne zaštite.

''Kad primamo od Stožera informacije sjedimo i slušamo, a gluhe osobe to ne čuju i te informacije ne razumiju. Mi smo potaknuli da se započne prevoditi na znakovni jezik jer želimo da svi građani budu ravnopravni'', kaže Mirić.

Trudnice kao i do sada svu komunikaciju trebaju voditi sa svojim liječnicima, a oni će ih po potrebi upućivati na epidemiologe.

''Trudnice se trebaju obavezno javiti na pregled svom liječniku, a mogu obaviti konzultacije prema stanju i s nama i prema tome će se obaviti hoće li biti hospitalizirane, za početak vjerojatno da'', kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Prema do sad dostupnim informacijama trudnice ne bi trebale imati razloga za brigu oko koronavirusa, ali to nikako nije poziv da neodgovorno i neoprezno ponašanje.

''Trudnice su, vjerojatno zbog prirode koja na neki način brine o majkama, posebno protektirane. I navodno znanstveni podaci do sada ne ukazuju na njihovo znatnije obolijevanje. Dakle, postoji nešto u imunološkom sustavu što štiti trudnice u infektološkom smislu pa tako i u ovom konkretnom slučaju", kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Otvaramo i pitanje što će biti s djecom u slučaju da im oba roditelja budu pozitivna na koronavirus. Za sad još nismo dobili konkretan odgovor, ali ćemo ga svakako tražiti u narednim danima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo