Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Veliko iznenađenje

Već 2020.? 'Omikron se počeo razvijati prije svih ostalih varijanta korone', kaže član grupe koja je otkrila ...

Virolozima koji su otkrili najnoviju i daleko najmutiraniju varijantu koronavirusima, nije jasno kako to da se omikron skrivao dulje od jedne godine

Image
Foto: YouTube/Stellenbosch/screenshot
S. Ž./ 4.12.2021. u 17:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glavni virolog Sveučilišta Stellenbosch u Kaapstadu u Južnoafričkoj Republici Wolfgang Preiser otkrio je za DPA da su preteče varijante koronavirusa omikron postojale već prije nego što su otkrivene bilo kakve mutacije izvornog uzročnika pandemije COVID-19.

"Prema trenutnim saznanjima, neki raniji oblik omikrona razvio se kao zaseban tip virusa još i prije alfe i delte", kazao je Preiser.

Riječ je o virologu koji je član konzorcija znanstvenika koji su otkrili najnoviju varijantu koronavirusa, načičkanu s preko 50 mutacija, od kojih čak 32 na šiljak proteinu. Toliki broj mutacija na dijelu virusa kojim se on probija u stanicu, bio je i razlog zašto se ovu varijantu odmah uzelo kao vrlo zabrinjavajuću, jer je to upućivalo na moguće razlike u brzini širenja virusa.

Posljednjih dana, čak, zbog tolikog broja mutacija među znanstvenicima u svijetu čuju se i takve rasprave u kojem trenutku bi se omikron možda moglo čak početi smatrati više ne varijantom, nego novim sojem virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako god, osnovni oblik koronavirusa koji je napao čovjeka krajem 2019. u Wuhanu, naziva se još i "divljim". Alfa, izvorno zvana "britanskom varijantom", otkrivena je u studenom 2020. Preiser sad otkriva da je omikron, kako se čini, počeo mutirati još i prije toga, bez da ga se u međuvremenu uspjelo primijetiti:

"Otvara se pitanje, kako je omikron mogao ostati tako dugo prikriven i da se tek sad aktivira? Jesu li mu (cijelo to vrijeme) nedostajale još jedna ili dvije mutacije kako bi se mogao brže širiti?"

Preiser smatra da je jasno da se omikron bitno lakše širi među ljudima nego delta. Međutim, definitivne naznake da omikron izaziva blaži oblik COVID-a od delte, ovaj virolog, koji je s kolegama otkrivao postojanje omikrona, ne vidi.

Prije nekoliko dana Preiser je rekao i to da, koliko on sa suradnicima trenutno može procijeniti, unatoč takvom mnoštvu mutacija, omikron nije u stanju u potpunosti probiti zaštitu od koronavirusa koju imaju cijepljene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rekao je da omikron taj imunitet stečen cijepljenjem, može zaobilaziti između 10 i 20 posto uspješnije nego što je to u stanju delta varijanta koronavirusa.

S. Ž./ 4.12.2021. u 17:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču