DOBRE VIJESTI / Veterinari nastavljaju s radom: Kućni ljubimci bit će zbrinuti kao i inače, nema straha

Hrvatski ljubimci ne nose maske, ali itekako znaju da se nešto čudno događa

22.3.2020.
15:00
VOYO logo

Mogu li kućni ljubimci oboljeti od koronavirusa ili ga prenijeti? Sve svjetske studije odgovorno tvrde - ne mogu. No, veterinari su i ovih dana zatrpani poslom. Često i zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca.

Treba li za ljubimce stvarati zalihe hrane i kako se vlasnici trebaju ponašati u ovo krizno vrijeme? Odgovore donosi RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ljubimci ne nose maske, ali itekako znaju da se nešto čudno događa. Vlasnici ne idu na posao, ali nije isto kao kad su na godišnjem jer nisu opušteni, nego su baš nekako zabrinuti.

Upute za život s ljubimcima u doba korone slične su, kaže veterinar Saša Dujanović, kao i za ljude. Pojačana higijena i izbjegavanje kontakata s drugim vlasnicima pasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče samog dolaska veterinaru, tu je potrebno na nekakav racionalannačin procijeniti što su hitne, što nisu hitne situacije. Dobili smo, među ostalim naputak da se cijepljenje protiv bjesnoće odgađa za mjesec dana", ističe Dujanović.

Unatoč svim apelima. ipak ima onih koji dolaze bez ozbiljnograzloga. Mnogi vlasnici strahuju da bi se mogle zatvoriti i veterinarske ambulante i trgovine u kojima se prodaje hrana za ljubimce. No,  nema mjesta strahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Civilni stožer koji je donio preporuke i zatvaranje određenih trgovina i obaveze, jedna od njih je obavezno čuvanj, odnosno dostupnost hrane za kućne životinje", rekla je LjupkaMaltar, načelnica Sektora za zdravlje i zaštitu životinja Ministarstva poljoprivrede.

Nekoliko riječi dodao je i veterinar Dujanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da mi spadamo u onu kategoriju ljudi koji ne samo da smiju nego i moraju raditi jer nam je obaveza pružanje pomoći unesrećenoj ili bolesnoj životinji. To je dio našeg života čak i u ovoj situaciji."

Zato, bez straha u šetnju. Pas može ponjuškati svojeg prijatelja, a vi vašeg pozdraviti samo s udaljenosti od barem dva metra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo