presica stožera / VIDEO Beroš: 'Virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepite se!'; Najavio i uvođenje obaveznih Covid potvrda u zdravstvu

'Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li svi dosadašnji napori pasti u vodu', rekao je Beroš

10.9.2021.
10:50
VOYO logo

Po 14. dnevnoj stopi incidenciji, Hrvatska je na 17. mjestu u EU, najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Cipar i Irska.

Potom je riječ uzeo ministar Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zdrav život Bobe Đuderije /

ECDC objavija da je cila Hrvatska u crvenom. Ma ko im je samo dopustija uvid u naše tekuće račune?!?

Image
Zdrav život Bobe Đuderije /

ECDC objavija da je cila Hrvatska u crvenom. Ma ko im je samo dopustija uvid u naše tekuće račune?!?

"Sjetimo se svi trenutka kad smo željno očekivali dolazak cjepiva. Tada je bilo pitanje kad će biti razvijeno. Sjetite se kad smo hrlili i cijepili se. Nadalje, balansiranjem mjera osigurali smo ovu nevjerojatnu uspješnu sezonu. No, onda dolazi pad interesa za cijepljenje, jesen. Mogu se svi ljutiti, ali reći ću istinu: Virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni su sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice. Ima tu mjesta i za ostale pa pozivamo još jednom necijepljene: Cijepite se, pridružite nam se, imat ćemo ljepšu jesen", poručio je Beroš.

Dodao je da smo nepotrebno u crvenom, a da izlaz imamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti, u krivu je. To se može dogoditi svima. Cijepimo se, zaštitimo živote. Dovoljan je jedan odlazak liječniku ili na mjesto gdje se cijepi. Meni je najzanimljivije, ali i nepravedno, je to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li naši napori pasti u vodu. Ako ne vjerujete meni, znanosti, vladi, stožeru, vjerujte matematici", kazao je Beroš.

Komentiravši Covid potvrde, ministar Beroš je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo sve alate. Kao što neko vrijeme najavljujemo, potpuno svjesni situacije, u zdravstvu pripremamo dvije nove mjere kojima bi se u zdravstveni sustav uvela upotreba covid-potvrde. U pripremi je nekoliko odluka", kazao je.

Beroša su novinari pitali hoće li se Covid potvrde primjenjivati u trgovačkim centrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dan razgovaramo o toj problematici. U općem kontekstu, razmišljamo i o drugim resorima. Mislim da je resor socijalne skrbi također resor gdje bi se ovo trebalo uvesti. Ali razmišljamo i šire, ovisno o pandemiji. Struka će odlučiti o trgovačkim centrima. Svjesni smo ograničenja ovih potvrda. Mislimo da je to najbolji način u ovom trenutku", rekao je.

Novinari su pitali i o tome koliko je, od početka školske godine, evidentirano zaražene školske djece i mladih. Capak je rekao da je trenutno 865 oboljelih od 7 do 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su kako će funkcionirati Covid potvrde u zdravstvenom sustavu. Beroš je kazao:

"Činjenica je da daljnje okolnosti su te koje će odrediti redefiniranje upotrebe covid-potvrda. Tu je sad više elemenata, djelatnici, bolesnici, posjete... Ima tu još elemenata, opskrba bolnica. Mi smo krenuli od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi i to ne bismo širili u ovom trenutku. Zdravstvo kao primjer svima ostalima uvest će potvrde. Treba težiti tome da upotreba bude toliko sigurna da onda se mogu regulirati posjete bolnicama i ostalo. No, krenimo redom i vidjet ćemo što nam sve donosi sutra. Stvari se mijenjaju", rekao je ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak je govorio o trećoj dozi.

"Većina europskih zemalja odlučila je malo pričekati kad su saznali da je Pfizer predao EMA-i odobrenje treće doze. Mi imamo garancije neke da će EMA to napraviti najbrže što može, onda ćemo donijeti odluku", poručio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Davor Božinović je dodao:

"Kad govorimo o Covid potvrdama, praktički smo bili prva država u EU koja ih je uvela u upotrebu. Cijelo vrijeme smo govorili da ćemo ih koristiti racionalno. Sve dosadašnje mjere kao polazišnu točku su imale zaštitu zdravlja stanovništva, s posebnim naglaskom na najranjivije. Tom logikonm, i kad su u pitanju Covid potvrde, bi se nastavilo, u tom smislu se razgovara, kad govorimo o široj uporabi Covid potvrda, da nastavimo istom logikom, što bi najprije obuhvatilo djelatnike u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi. Ništa ne može biti pravi supstitut cijepljenju. Cijepljenje je dokazano mjera koja štiti od težih stanja i smrtnosti", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko će plaćati testiranje necijepljenih u zdravstvenom sustavu?

"U prvom koraku će to biti besplatno, ali nakon toga, ovisno o više parametara, to će se isto plaćati", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su komentirali istek roka AstraZenece i Pfizera.

"Naručili smo oko 8 milijuna doza, dobili smo ih nešto manje od 5 milijuna. Ako ćemo imati priliku da krenemo s buster dozom, imamo rezerve. Pfizer ističe krajem 11. mjeseca. AstraZeneca nije baš popularna. Neke zemlje kojima smo htjeli donirati su nas odbile, to nije opravdano, to je dobro cjepivo. Ono što ističe, mi ćemo to donirati. Vlada ima planove, ja nisam ovlašten. Ne brinite, nijednu dozu nećemo baciti", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić još jednom je ponovila kako nema informacija o sterilitetu nakon preboljelog COVID-a kod žena

"No, kod muškaraca se mogu pojaviti bolovi, a što nije zabilježeno kod cijepljenih. Virus je detektiran u ejakulatu i oštećenje spermatozoida", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak kreće popis stanovništva, a popisivači ne moraju imati Covid potvrde. 

"Mi smo bili upitani oko mjera za popis stanovništva, dali smo preporuku da bi svi koji sudjeluju trebaju biti cijepljeni. To očito nije moglo biti organizirano, morat će se držati klasičnih mjera, distance, maske, kraćem boravka u zatvorenom", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroša su pitali o čovjeku čiji je otac opljačkan, a koji je prijavljen policiji. Rekao je da su službe iz ministarstva prijavile čovjeka koji mu je poslao da će stvari "raditi na drugi način". Beroš kaže da je kontekst maila bio nešto drugačiji nego je izašlo u javnost.

"Službe koje se bave tom problematikom su procijenile da mail treba proslijediti policiji", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva je najavio novi način izvještavanja.

"Od ponedjeljka krećemo s novim načinom izvještavanja, dodat ćemo odnos cijepljenih i necijepljenih", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo