PAKETI HRANE / Vlada Crvenom križu iz robnih zaliha namijenila pomoć u protuvrijednosti 2,5 milijuna kuna

Image
Foto: Robert Anić/Pixsell

Nabavljat će se brašno, riža, tjestenina, mesni naresci, riblje konzerve, ulje, džem i polutvrdi sir

16.4.2020.
13:09
Robert Anić/Pixsell
VOYO logo

Zbog smanjenja socijalnih kontakata u policijskim postajama koje provode upravne postupke, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu dva zakona kojom se strancima produljuje rok važenja dozvola boravka do 30 dana od dana prestanka epidemije.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o dopunama Zakona o strancima i Zakona o državljanima država članica europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je na sjednici Vlade kako su na važećem boravku u Hrvatskoj trenutačno 66.582 državljana trećih zemalja te 12.477 državljana država članica europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima ministra, dopunama Zakona o strancima omogućilo bi se državljanima trećih zemalja da za vrijeme trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka u svrhu nastavka nesmetanog boravka i rada u Hrvatskoj.

Pojasnio je da radnje u upravnom postupku, koje su stranci dužni pokrenuti, mogu poduzeti najkasnije u roku od 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se, primjerice, odnosi na podnošenje zahtjeva za produženje odobrenja privremenog boravka, zahtjeva za izdavanje dozvole boravka (iskaznice), zahtjeva za zamjenu dozvole boravka zbog proteka roka važenja, zbog promjene podatka, oštećenja ili dotrajalosti dozvole boravka itd.

Slična je zakonska odredba vezana je i uz Zakon o državljanima država članica europskoga gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I njome se predviđa mogućnost da za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa strani državljani koriste izdane potvrde o prijavi privremenog boravka i boravišne iskaznice, radi nastavka nesmetanog boravka u Hrvatskoj.

Pomoć Crvenom križu 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donijela i odluku o nabavi i dodjeli humanitarne pomoći Hrvatskom Crvenom križu iz raspoloživih strateških robnih zaliha u financijskoj protuvrijednosti 2,578 milijuna kuna, za podjelu humanitarne pomoći, odnosno paketa hrane najugroženijem stanovništvu u vrijeme epidemije.

"Hrvatski Crveni križ s više od 2000 volontera posjetio je u proteklih dva mjeseca više od 11.000 osoba i podržao ih različitim uslugama kao što su dostava hrane, lijekova, higijenskih potrepština, usluga prijevoza, akcije darivanja krvi i brojnih drugih aktivnosti", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se smanjila frekvencija odlazaka volontera u domove ugroženih stanovnika, istaknuo je, Hrvatski Crveni križ to isto može učiniti distribucijom paketa hrane.

Nabavljat će se brašno, riža, tjestenina, mesni naresci, riblje konzerve, ulje, džem i polutvrdi sir, a novac je osiguran u proračunu na pozicijama Strateških robnih zaliha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo