Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ponudio pomoć članicama EU

Vučić respiratore dijeli 'šakom i kapom': 'Imamo ih više nego što nam treba, možemo vam ih isporučiti'

Zahvalio je 'poreznim obveznicima zemalja članica EU na novcu namijenjenom Srbiji'

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Hina/ 24.4.2020. u 17:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srbija je zahvalna Europskoj uniji na financijskoj pomoći i potpori u borbi protiv koronavirusa te na solidarnosti u vrijeme poplava 2014., izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ponudio članicama EU pomoć u zaštitnoj opremi i respiratorima.

U ovom trenutku Srbija ima "nešto više respiratora i zaštitne opreme nego što joj je potrebno", a ako neka članica Unije to treba "možemo ih isporučiti u roku od 12 sati", rekao je Vučić novinarima poslije sastanka sa veleposlanicima država članica EU i predstavnicima Europske komisije u Beogradu. On je napomenuo da je Srbija talijanskoj pokrajini Veneto ponudila pomoć kada je to bilo potrebno.

Vučić je zahvalio "poreznim obveznicima zemalja članica EU na novcu namijenjenom Srbiji", a riječ je o iznosu od 93 milijuna eura, od kojih je 15 milijuna za medicinske potrebe, a 78 za ekonomsku potporu.

"Srbija će to uvijek poštovati", poručio je Vučić, naglasivši kako je za Srbiju važno da se dotok investicija iz EU nastavi i da će Beograd raditi na dodatnim poticajnim mjerama kojima bi privukao investitore iz EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srbija "ostaje na europskom putu"

Vučić je naglasio i da Srbija ostaje "na europskom putu", te da "razumije sve što se događa unutar EU", dok su jedina nesuglasja u stajalištima bila o energetici te o "još nekoliko" točaka vezanih uz rješavanje kosovskog problema.

Šef Delegacije EU-a u Srbiji Sem Fabrizi istaknuo je kako su veleposlanici dali jednoglasnu potporu načinu na koji se Srbija bori u suzbijanju koronavirusa, ocijenivši da je "zdravstveni sustav Srbije položio test", te da su se sva sredstva potpore zdravstvu uz pomoć EU danas pokazala kao "korisno uložena".

Upravo se čita

Image
evakuiran hotel i bazeni

Direktor Termi Tuhelj: 'Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do reakcije, sve se proširilo...'

"Ovo je dokaz da reforme u Srbiji daju rezultate", ocijenio je  talijanski eurodiplomat, naglasivši kako je na današnjem sastanku upućena "poruka solidarnosti" koja je "dio DNK Europske unije".

Fabrizi je naglasio da je "urađen fantastičan posao" kada je riječ o vraćanju državljana EU u svoje zemlje i državljana Srbije u zemlju tijekom pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Komentirajući ekonomsku situaciju vezanu uz posljedice pandemije, rekao je kako "nitko nema staklenu kuglu" da može kazati koliko će kriza trajati, ali da je važan "udruženi odgovor".

"Srbija je dio europske ekonomije, više od 60 posto robne razmjene je s EU", podsjetio je Fabrizi, navodeći da će iz ekonomskog paketa pomoći najviše novca biti namijenjeno za mala i srednja poduzeća u Srbiji.

Fabrizi je sugerirao da je od velike važnosti za demokraciju da srbijanski parlament idućeg tjedna nastavi rad, prekinut uvođenjem izvanrednog stanja te da je važno nastaviti "demokratske procedure i dijalog" u svim zemljama. 

Hina/ 24.4.2020. u 17:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Stanje joj je neizvjesno

Tu je majka spojena na respirator nakon poroda, bebu nije stigla niti poljubiti. Donosimo brojke rizika za trudnice

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba