potrebno još istraživanja / WHO upozorava: Pola Europljana će biti zaraženo omikronom. Još se ne zna je li potrebno cjepivo samo za taj soj

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Pojavili su se dokazi da omikron više pogađa gornji respiratorni trakt nego pluća uzrokujući blaže simptome od prethodnih varijanti

11.1.2022.
14:40
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Omikron varijanta koronavirusa na putu je da zarazi više od polovice Europljana, a COVID-19 još ne bi trebalo tretirati kao endemičnu bolest poput gripe, poručila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U Europi je u prvom tjednu 2022. potvrđeno više od sedam milijuna novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego prije dva tjedna, rekao je WHO-ov direktor za Europu Hans Kluge novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim tempom, Institut za metriku i procjene u zdravstvu prognozira da će više od 50 posto populacije u toj regiji biti zaraženo omikronom u idućih šest do osam tjedana", rekao je, referirajući se na podatke istraživačkog centra Sveučilišta Washington.

Pedeset od 53 zemlje u Europi i srednjoj Aziji potvrdilo je slučajeve zaraze tom zaraznijom varijantom, rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pojavili su se dokazi da omikron više pogađa gornji respiratorni trakt nego pluća uzrokujući blaže simptome od prethodnih varijanti. WHO ipak napominje da treba provesti dodatna istraživanja da se to dokaže.

Image
SLUŽBENI PODACI /

Stožer potvrdio: Zabilježeno 7.956 novih slučajeva zaraze, preminulo je 38 osoba

Image
SLUŽBENI PODACI /

Stožer potvrdio: Zabilježeno 7.956 novih slučajeva zaraze, preminulo je 38 osoba

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u ponedjeljak da je možda vrijeme da se promijeni način na koji se prati razvoj pandemije i da se koristi metodu sličnu gripi jer je pala smrtnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi značilo da se bolest tretira kao endemičnu, a ne pandemičnu, odnosno da se ne bilježi svaki slučaj zaraze i da se ne testira sve ljude sa simptomima.

WHO također smatra da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo pružaju li postojeća cjepiva protiv COVIDA-19 primjerenu zaštitu od jako zarazne omikron varijante virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO još ne zna je li potrebno novo cjepivo posebno za omikron.

"Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako omikron izbjegava imunitet stvoren cjepivom i zarazom i omikronove odgovore na cjepiva", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost pokazala je da booster doze cjepiva pružaju visoku razinu zaštite starijima od teških oblika bolesti, no trajanje zaštite od blaže simptomatske infekcije kraće je i pada na oko 30 posto za oko tri mjeseca.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo