Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
imaju nisku procijepljenost

WHO upozorava - rat u Ukrajini mogao bi pogoršati pandemiju koronavirusa: 'Nažalost, ovaj će virus iskoristiti priliku'

U zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNFPA-e, WHO je pozvao na prekid napada na ukrajinski zdravstveni sustav

Image
Foto: AP
Hina/ 14.3.2022. u 10:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je izrazila zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao pogoršati pandemiju koronavirusa te nastoji učiniti više na ograničavanju širenja ove zarazne bolesti. 

Broj slučajeva zaraze u regiji manji je u odnosu na prethodni tjedan, no postoji znatan rizik od razvoja težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, osobito zato što je u Ukrajini stopa cijepljenih vrlo niska, a ista je situacija i među više od dva milijuna onih koji su pobjegli iz zemlje pred ratom u susjedne države, piše CNN.

I u Moldaviji, u koju je otišlo najviše ukrajinskih izbjeglica stopa cijepljenih protiv covida iznosi samo 29 posto, a u Ukrajini oko 34 posto, podaci su organizacije Our World In Data.

U Ukrajini i susjednim državama između 3. i 9. ožujka zabilježeno je ukupno 791.021 novi slučaj covida-19 i 8012 novih smrtnih ishoda od posljedica covida, stoji u izvješću WHO-a objavljenom u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nažalost, ovaj će virus iskoristiti priliku da se nastavi širiti", rekla je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19. "Mi kao organizacija shvaćamo da su zemlje u različitim nezavidnim situacijama i da se suočavaju s različitim izazovima povezanim s ovom ratnom krizom."

Mađarska ukrajinskim izbjeglicama nudi besplatno cijepljenje protiv covida, a WHO financira laboratorijsko testiranje na covid-19.

Upravo se čita

Image
hrđavo oružje

Novinar objavio navodne snimke kalašnjikova koje dobivaju mobilizirani Rusi: 'Što će s time, prenijeti tetanus?'

Rumunjsko ministarstvo zdravstva poslalo je medicinske timove koji će testirati i cijepiti protiv covida Ukrajince koji su pobjegli pred ratnim zbivanjima.

Liječenje oboljelih od covida-19 u Slovačkoj je besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I u Moldaviji je cijepljenje protiv covida-19 za Ukrajince besplatno, a ministarstvo zdravstva omogućuje besplatno testiranje na covid.

U zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNFPA-e, WHO je pozvao na prekid napada na ukrajinski zdravstveni sustav. Od nedjelje je zabilježen i potvrđen 31 napad na zdravstvene ustanove u toj zemlji, a sumnja se da ih je bilo i više.

Hina/ 14.3.2022. u 10:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
oko 10 sati službeni podaci

Neslužbeno: U Hrvatskoj je danas oko 1500 pozitivnih, a testirano je oko 9000 ljudi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba