U SLUŽBI GRAĐANA / Za Andriju ste čuli, možda već i razgovarali s njim, ali tu je i Nada: I ona se bori protiv koronavirusa

Ideja tih asistenata je da se smanji pritisak na medicinske stručnjake

15.4.2020.
21:00
VOYO logo

Već sada je rasteretio zdravstveni sustav, a njegova umjetna inteligencija razvijat će se i dalje. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrija je digitalni asistent koji će spremno odgovori na sva vaša pitanja u vezi koronavirusa. Provjerit će imate li temperaturu, poteškoće s disanjem i slične bolove te odrediti postoji li šansa da ste zaraženi ili ne.

''Građani su zabrinuti. Znaju da postoji jako puno uputa. Ne znaju koje su trenutno važeće. Andrija je napravljen tako da on s njima razgovara vrlo razumljivim i jasnim jezikom'', objašnjava Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrija je recept za rasterećenje zdravstvenog sustava, nastao na temelju suradnje tvrtke Mindsmiths, Infobipa te Ministarstva zdravstva i uprave. A da interes građana postoji, pokazuju i brojke koje navodi Malenica: ''U zadnja 24 sata Andriju je koristilo oko 52.000 građana i građanki što je zapravo popriličan broj, koji nam je pozitivno iznenađenje. To doista znači da postoji povjerenje i potreba građana za nečim. Ne bi voljeli da ih Andrija razočara''.

I dok su neki u šali Andriji slali pitanja na koja nije mogao dati odgovor, većina je u njemu prepoznala koristnog pomagača. No Andrija u ovoj borbi nije sam – tu je i Nada, koja će vam pomoći osim procjene vašeg zdravstvenog stanja, pomoći da se zaštitite, ali i razbiti nekoliko mitova kao naprimjer da hladno vrijeme ne ubija virus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cijela ideja tih asistenata je da se smanji pritisak na medicinske stučnjake koji uz sav svoj svakodnevni posao sad još trebaju hendlati jako puno informiranja javnosti, a znamo da je svaki sat medicinskih stručnjaka dragocjen u ovom vremenu'', ističe Dario Begonja, direktor Hero Factoryja i dodaje. ''Ako uzmemo da je to minuta i ako uzmemo to da je dosad odgovoreno na više od 13.000 pitanja, riječ je o okvirnoj brojci od 200 sati''.

''A sve da korisnik na jednostavan i praktičan način može bilježiti svoje simptome tijekom razdoblja 14 dana ili i dulje po potrebi. Na taj način si stvara vlastitu povijest bolesti koja može koristiti u slučaju potrebe za lječničkom pomoći'', objašnjava Marina Meštrović Zdunić, vlasnica KONEKTA tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac preventive, Andrija Štampar, koji je postavio temelje javnog zdravstva rekao je da se ''pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unapređenju trebaju baviti svi, bez razlike'', a ovi mladi ljudi pokazali su da je to i moguće.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo