sastanak s epidemiolozima / Za COVID potvrdu bit će dovoljan brzi antigenski test, Capak: 'Liječnici će testirati, vrijedit će samo u Hrvatskoj'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Ljekarne u ovom trenutku neće provoditi dijagnostička testiranja. Idemo na primarnu zdravstvenu zaštitu', rekao je Capak

11.1.2022.
16:37
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i epidemiolozima. 

Razgovarali su o najava ministra prema kojoj će se i na temelju brzog antigentskog testa moći dobiti COVID potvrda što je do sada bilo samo moguće PCR testom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bitno je vrijeme reakcije i vrijeme dijagnosticiranja novih slučajeva. Jučer je HZJZ nešto promijenio upute za karantenu i izolaciju. Sve u svemu, dobar sastanak'', zaključio je Beroš nakon sastanka.

Ministar zdravstva je otkrio i da je dosad u Hrvatskoj aplicirano 106 doza lijeka protiv COVID-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONA ATMOSFERA U DRŽAVI /

VIDEO Ovako izgleda kad pitamo građane znaju li koje su mjere na snazi: 'Nemam pojma. Zašto? - Zato'

Image
KORONA ATMOSFERA U DRŽAVI /

VIDEO Ovako izgleda kad pitamo građane znaju li koje su mjere na snazi: 'Nemam pojma. Zašto? - Zato'

"S obzirom da su potrebni veći kapaciteti testiranja u ovom petom valu, u kojem dominira omikron soj, dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih antigenskih testova uz plaćanje HZZO-a u testna mjesta u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama", kazao je Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Isto tako zbog povećane potreba za testiranjem, kada se u Europi širi omikron soj koronavirusa, postignuti su dogovori i na koji način će se to financirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skupa s preporukama koje su jučer izdane, gdje smo eksplicitno napisali da se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om, proširili smo to da se zaraza može dijagnosticirati brzim antigenskim testovima'', rekao je Capak.

Antigenske potvrde neće vrijediti u EU

"Ljekarne u ovom trenutku neće provoditi dijagnostička testiranja. Idemo na primarnu zdravstvenu zaštitu", dodao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

COVID potvrde na temelju brzih testova moći će se dobiti samo u zdravstvenim institucijama i ordinacijama privatne zdravstvene zaštite. Testovi će biti distribuirani u svim ambulantama u kojima liječnici to žele provoditi.

"Testiranje će biti moguće u svim onim ustanovama koje su naši ugovorni partneri s kojima imamo komunikaciju preko CEZIH-a i bit će za to plaćen", kaže Lucian Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo dali mogućnost, kad smo uveli potvrde u sustav socijale i zdravstvo, tad smo dali mogućnost da osoba zarazu potvrdi brzim antigenskim testom", izjavio je Capak.

"Ta mogućnost već sada postoji, a sada će se proširiti na cijelu Hrvatsku i vrijedit će samo u Hrvatskoj. Mi smo uložili prigovor na to što takve potvrde neće vrijediti u Europskoj uniji", kaže Capak i dodao da će se možda lista testnih mjesta proširiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak je rekao da po njemu nema potrebe da frekvencija testiranja jednog pojedinca bude česta. Potvrdio je da će COVID potvrda dobivena antigenskim testom vrijediti 48 sat. Dok će ona o preboljenju kao i potvrda o preboljenju dobivena na temelju PCR testa.

Očekuje li otpor liječnika primarne zdravstvene zaštite, Beroš je odgovorio: "Tko bi to trebao raditi? Naši epidemiolozi, liječnici u bolnicama? Teško je svima, svi se trudimo maksimalno. Situacija nije normalna, izvanredna je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak se nadovezao i rekao da postoji i opcija kazni na one liječnike obiteljske medicine koji odbiju provoditi dijagnostičko antigensko testiranje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo