Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZADAĆA MVEP-a

Za izvoz osobne zaštitne opreme u treće zemlje bit će potrebna dozvola: Radman objasnio što to znači

Želi se osigurati adekvatnost opskrbe u Europskoj uniji

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Hina/ 26.3.2020. u 13:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova određeno je kao tijelo za odobravanje izvoza osobne zaštitne opreme u treće zemlje, odnosno zemlje koje nisu članice Europske unije, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada. 

VEZANE VIJESTI

Vlada je, naime, usvojila odluku o provedbi Provedbene uredbe Komisije (EU) 2020/402 od 14. ožujka 2020. o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda, a prema kojoj svaka država članica Europske unije treba odrediti nadležno tijelo koje će odobravati izvoz osobne zaštitne opreme iz EU-a u treće zemlje. Time se, kako se obrazlaže, želi osigurati adekvatnost opskrbe u EU radi zadovoljenja nužne potražnje uzrokovane brzim širenjem zaraze virusom Covid-19.

"Ta je odluka važna kako bi se odredilo nadležno tijelo za izdavanje odobrenja odnosno dozvole za izvoz osobne zaštitne opreme u treće zemlje, znači zemlje izvan EU", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tu je provedbenu uredbu Europska komisija usvojila 15. ožujka po žurnom postupku. 

Provedbena uredba stupila je na snagu danom donošenja, a primjena traje šest tjedana i automatski prestaje nakon isteka tog razdoblja, ističe šef hrvatske diplomacije.

Upravo se čita

Image
'nemojte da vas lažu'

Srbin o odmoru na Jadranu: 'Ovdje mi je 11. dan. Uzalud čekam da me netko prebije, zapali auto'

Kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nadležno za provođenje zajedničke trgovinske politike EU, tako je to Ministarstvo određeno nadležnim tijelom za provedbu uredbe.

Grlić Radman pritom ističe kako će Ministarstvo kod izdavanja odobrenja konzultirati i ostala tijela državne uprave koja mogu dati informacije o namjeni opreme koja se izvozi i potrebi za tom opremom na području Unije, prije svega Ministarstvom zdravstva, Agencijom za lijekove, Ministarstvom gospodarstva, Nacionalni krizni stožer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Objasnio je i što konkretno znači ta uredba.

"Ako bi npr. Crna Gora ili Bosna i Hercegovina zatražile zaštitne maske ili rukavice, a mi ih imamo u velikoj količini, mi prije svega moramo utvrditi činjenicu da su sve zemlje članice Europske unije dovoljno opskrbljene i onda tek možemo izdati obvezu", objašnjava Grlić Radman, dodajući kako sama odluka stupila na snagu danom donošenja.

Vlada je također dala suglasnost za prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik sa ciljem revitalizacija brodogradnje u Puli.

Hina/ 26.3.2020. u 13:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova saznanja

Količina korone koju unesete određuje koliko ćete se razboljeti: Presudne su još dvije stvari

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba