ZADAĆA MVEP-a / Za izvoz osobne zaštitne opreme u treće zemlje bit će potrebna dozvola: Radman objasnio što to znači

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Želi se osigurati adekvatnost opskrbe u Europskoj uniji

26.3.2020.
13:44
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova određeno je kao tijelo za odobravanje izvoza osobne zaštitne opreme u treće zemlje, odnosno zemlje koje nisu članice Europske unije, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je, naime, usvojila odluku o provedbi Provedbene uredbe Komisije (EU) 2020/402 od 14. ožujka 2020. o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda, a prema kojoj svaka država članica Europske unije treba odrediti nadležno tijelo koje će odobravati izvoz osobne zaštitne opreme iz EU-a u treće zemlje. Time se, kako se obrazlaže, želi osigurati adekvatnost opskrbe u EU radi zadovoljenja nužne potražnje uzrokovane brzim širenjem zaraze virusom Covid-19.

"Ta je odluka važna kako bi se odredilo nadležno tijelo za izdavanje odobrenja odnosno dozvole za izvoz osobne zaštitne opreme u treće zemlje, znači zemlje izvan EU", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je provedbenu uredbu Europska komisija usvojila 15. ožujka po žurnom postupku. 

Provedbena uredba stupila je na snagu danom donošenja, a primjena traje šest tjedana i automatski prestaje nakon isteka tog razdoblja, ističe šef hrvatske diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nadležno za provođenje zajedničke trgovinske politike EU, tako je to Ministarstvo određeno nadležnim tijelom za provedbu uredbe.

Grlić Radman pritom ističe kako će Ministarstvo kod izdavanja odobrenja konzultirati i ostala tijela državne uprave koja mogu dati informacije o namjeni opreme koja se izvozi i potrebi za tom opremom na području Unije, prije svega Ministarstvom zdravstva, Agencijom za lijekove, Ministarstvom gospodarstva, Nacionalni krizni stožer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i što konkretno znači ta uredba.

"Ako bi npr. Crna Gora ili Bosna i Hercegovina zatražile zaštitne maske ili rukavice, a mi ih imamo u velikoj količini, mi prije svega moramo utvrditi činjenicu da su sve zemlje članice Europske unije dovoljno opskrbljene i onda tek možemo izdati obvezu", objašnjava Grlić Radman, dodajući kako sama odluka stupila na snagu danom donošenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je također dala suglasnost za prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Uljanik sa ciljem revitalizacija brodogradnje u Puli.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo