U NEKE JE VIRUS VEĆ UŠAO / Zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila kada može doći do zatvaranja škola: 'Nije isto kada se zarazi učenik i nastavnik'

Image
Foto: Shutterstock

Ključno je da se zaraza ne proširi do te mjere da epidemiolozi ne mogu utvrditi izvor zaraze ili bliske kontakte

6.9.2020.
11:43
Shutterstock
VOYO logo

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a komentirala je početak nove školske godine u koronauvjetima, a objasnila je i u kojim situacijama može doći do zatvaranja škola.

"Škola ne može utjecati na to hoće li netko zaražen doći u školu, bilo od učenika ili nastavnika. To će ovisiti o tome kako se ponašamo u našem okruženju i privatnom životu. Ono na što škola može utjecati jest da ako se pojavi učenik ili nastavnik pozitivan na koronavirus, epidemiolog nakon toga treba utvrditi da što manji broj odraslih i djece ide u samoizolaciju te da se tijekom samoizolacije bolest pojavi kod to manje osoba", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se raspravljalo o tome tko će sve morati u samoizolaciju ako se ispostavi da je neki učenik ili nastavnik pozitivan na koronavirus.

Image
problemi u startu /

Koronavirus se probio u šest škola i prije početka nastave: Neke su već odgodile početak školske godine

Image
problemi u startu /

Koronavirus se probio u šest škola i prije početka nastave: Neke su već odgodile početak školske godine

"U samoizolaciju će ići cijeli razred ako je nastavnik pozitivan i bio je u razredu dok je mogao biti zarazan. Ići će u samoizolaciju i svi nastavnici koji su predavali tom razredu", rekla je te dodala da postoji mogućnost da epidemiolog utvrdi da u nekim situacijama, ako nije bilo kontakta, ne mora cijeli razred u izolaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo spriječiti da netko od djece ili nastavnika bude u školama pozitivan, ali škola može to ograničiti na jedan razredni odjel", poručila je.

Objasnila je i u kojem slučaju može doći do zatvaranja škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škole će se zatvoriti ako svi ili većina nastavnika bude moralo u samoizolaciju pa je stoga u uputama napisano da se nastavnici ne smiju nalaziti uživo. Sastanci većeg broja nastavnika ne bi se smjeli više održavati uživo", pojasnila je te dodala:

"Najvažnije je sačuvati radnike. Nije isto kada se zarazi učenik i nastavnik. Ako se zarazi jedan učenik, škola može nastaviti s radom", kazala je Ivana Pavić Šimetin za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno je da se zaraza ne proširi do te mjere da epidemiolozi ne mogu utvrditi izvor zaraze ili bliske kontakte.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo