Cirkulacija virusa / Zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin za RTL: 'Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama'

Pavić Šimetin komentira trenutnu epidemiološku sliku Hrvatske i prodor koronavirusa u škole

23.11.2020.
18:29
VOYO logo

Klinička slika pacijenata u Hrvatskoj sve je gora. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, 48 škola u potpunosti nastavu ima online što je 30 škola više u odnosu na podatke od prije mjesec dana. 

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i liječnica školske medicine Ivana Pavić Šimetin za RTL komentira trenutnu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako promatramo točno prije mjesec dana imali smo 908 pozitivnih učenika i 200 djelatnika škola, došlo je do povećanja. To je povećanje nešto manje od 100 posto kod učenika i nešto više od 100 posto kod djelatnika škola. Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama", rekla je Pavić Šimetin.

Iako se nastoji što bolje provoditi epidemiološke mjere, nije moguće u potpunosti izbjeći prijenos zaraze među učenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dobar plan? /

Škole na online nastavi: 'Dobit ćemo pet i pol tjedana da se osobe u samoizolaciji vrate u sustav, da zaraženi ozdrave'

Image
dobar plan? /

Škole na online nastavi: 'Dobit ćemo pet i pol tjedana da se osobe u samoizolaciji vrate u sustav, da zaraženi ozdrave'

"Od 24.000 razredna odjela koje imamo, na današnji dan je u jednom razrednom odjelu šestero učenika pozitivno, u tri razredna odjela petero učenika, u devet rzrednih odjela četiri i u 22 je tri učenika pozitivno. Uvijek se može špekulirati da su se jedni od drugih zarazili, ali kada je velika cirkulacija virusa u populaciji veoma je teško utvrditi kako je došlo do zaraze i gdje se tko zarazio. Svatko od njih se mogao i negdje drugdje zaraziti, a ne baš u tom razredu. Isto tako, učenici se druže u slobodno vrijeme i to su isto načini na koji se mogu zaraziti", izjavila je Pavić Šimetin.

Mnogi tvrde da među učincima ima mnoštvo onih asimptomatskih i prelazak na online model nastave vide kao rješenje za sprječavanje širenja zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još u uputama koje smo napisali i objavili krajem 8. mjeseca je stavljena mogućnost B modela, odnosno da je polovica učenika u školi, a polovica doma i da se oni izmijenjuju te mogućnost C modela, odnosno nastave na daljinu i vrlo je jasno napisano da se to odlučuje na razini pojedine škole ovisno o situaciji u toj lokalnoj zajednici. U ovom trenu je negdje oko 65 posto u A modelu nastave, znači u učionici", rekla je Pavić Šimetin.

Najavljeno je bilo testiranje brzim antigenskim testovima u školama Međimurske županije, ali do toga na kraju nije došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škola je mjesto gjde bi se to možda moglo provoditi, ali je način na koji se to radi u Zagrebu možda prikladniji jer je antigensko testiranje namijenjeno osobama sa simptomima, a mi smo za škole jasno napisali da učenici i djelatnici sa simptomiima ne dolaze u škole. Takvo testiranje je ipak namjijenjeno općoj populaciji. Znači u školama, to nam je jedna od najvažnijih mjera, je nedolazak učenika koji imaju bilo kakve simptome koji mogu ukazivati na COVID-19", izjavila je Pavić Šimetin.

Trenutno još neće doći do ukidanja ili pomicanja zimskih praznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada o tome nije bilo razgovora, ali jasno je da su i to neke opcije", poručila je Pavić Šimetin.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo