Rezultati istraživanja / Zašto asimptomatski pacijenti ne osjete nikakve simptome, ali nastavljaju širiti zarazu? Evo odgovora...

Image
Foto: Shutterstock

Ne postoje konkretni dokazi zašto su neke osobe asimptomatske, ali rizik od njih može biti opasniji od ostalih

14.12.2020.
16:55
Shutterstock
VOYO logo

Premda su simptomi Covida prilično različiti, postoje slučajevi asimptomatskog prijenosa virusa, a rizik od takvih pacijenata moguće je opasniji od ostalih.

Od gubitka osjeta mirisa, štucanja do puno težih neuroloških komplikacija, simptomi Covida su prilično različiti. Postoje i slučajevi asimptomatskog prijenosa virusa. Dok ne postoje konkretni dokazi zašto su neke osobe asimptomatske, rizik od njih može biti opasniji od ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se asimptomatski pacijenti oporavljaju puno lakše nego ostali, takvi nositelji mogu biti veliki rizik za širenje Covida-19, s obzirom na to da ih je teško otkriti. Postoji još jedan razlog zašto su asimptomatski pacijenti jedinstveni prema Covidu-19 i on im ne nanosi nikakvu bol, u usporedbi s ostalim pacijentima, otkrila je studija provedena u SAD-u.

Prema studiji koju je provelo Sveučilište u Arizoni, SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19 kod ljudi može ustvari utjecati na određene stanice u tijelu koje olakšavaju bol i tako pacijenti ne osjete nikakve simptome, piše Times of India.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nije razvila antitijela? /

Priča Bjelovarčanke koja je u rekordnom roku ponovno dobila koronu: 'U rujnu nisam imala simptome, a sada otežano dišem'

Image
Nije razvila antitijela? /

Priča Bjelovarčanke koja je u rekordnom roku ponovno dobila koronu: 'U rujnu nisam imala simptome, a sada otežano dišem'

Najnovije istraživanje otkriva i zašto asimptomatski pacijenti ne osjete nikakve simptome, ali nastavljaju širiti zarazu u velikom broju.

Kako tvrdi doktor Rajesh Khanna, profesor na Medicinskom fakultetu u Tucsonu, razlog zašto neki pacijenti nemaju simptoma je zato što virus može uzrokovati smanjenje boli, posebno u ranoj fazi. S obzirom na to da takvi pacijenti ne osjećaju nikakve promjene, oni se mogu ponašati uobičajeno i tako prenositi virus dalje, svjesno ili nesvjesno. Također, treba imati na umu da su najraniji dani infekcije oni kad je osoba najviše zarazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija, koja će uskoro biti objavljena u časopisu PAIN, međunarodne udruge za studije boli, tvrdi:

"Ima puno smisla u tome da je mogući razlog za veliko širenje Covida-19 u tome što u ranoj fazi hodate okolo jer se osjećate dobro i nemate nikakve boli. Imate virus, ali ne osjećate se loše zato što nema boli. Ako možemo dokazati da je smanjenje boli ono što uzrokuje da se širenje Covida-19 nastavlja, to je ogromna stvar", stoji u studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo