BORBA PROTIV KORONAVIRUSA / Hrvati ne slušaju savjete: 'Danas bombe nisu glasne kao u ratu i treba vremena da dođu do nas'

Hrvatska je u trećoj fazi obrane od koronavirusa, a građani su u različitim fazama

16.3.2020.
21:00
VOYO logo

Efekti izvanrednog stanja, ako se s njima ne znamo nositi, mogli bi nam još više otežati život. No psihologinja i mentalna trenerica Ana Čerenšek podijelila je nekoliko savjeta koji mogu dobro doći u ovo doba borbe protiv koronavirusa.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u trećoj fazi obrane od koronavirusa, a građani su u različitim fazama. Ipak, nekako nastupa faza suočavanja.

Prvo je bio šok pa nevjerica, netko je poricao, netko je odmah bio poslušan, treći su paničarili, a sada je ta neka treća faza u kojoj kao da samo slušamo upute struke i shvaćamo da možemo relativno bezbolno proći kroz ovo. "No, važno je naučiti slušati", kazala je Čerenšek.

Nije to baš lako kada ste odgojeni da mislite svojom glavom, smatra ona, ali napominje da kada se utiša panika, popravi se fokus i sada vidimo i mnoge stvari na kojima možemo raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U povijesti smo imali raznih zaraza, ali strah je nekako najsličniji onome kao za vrijeme rata (za one koji su ga doživjeli). Naime, i tada smo se osjećali bespomoćno i suočavali s nečime što nismo poznavali. Danas bombe nisu tako glasne i treba im vremena da dođu do nas, možda se nismo dovoljno uplašili, ali vidimo da se ulazi u tu fazu'', kazala je Čerenšek koja smatra da ne treba osuđivati ljude koji krše samoizolaciju.

''Ne bih rekla da to rade namjerno, nego iz neznanja i ne treba ih automatski osuđivati, već ih treba pokušati razumjeti. Važna je tolerancija, ljubav i prihvaćanje'', istaknula je.

Osvrnula se i na starije, koje je možda i teže izolirati, možda će ih se morati i prisilno ostaviti doma, što nije lako jer imaju svoje navike i dnevne rituale i jako im je teško mijenjati se. Za razliku od djece, njima je najlakše. "No možemo svojim primjerom pokazati kako se treba ponašati i biti svjestan situacije te razgovarati", istaknula je.

Naglasila je i da se mogu vidjeti i pozitivne strane u svemu jer sada možemo vidjeti koliko je važno biti prisutan u trenutku i zahvalan za sve što imamo i možemo napraviti, a raditI možemo na međusobnom povezivanju i razvijanju sebe koliko je moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo