Može se štošta naučiti / Zašto je Tajvan među zemljama koje su najbolje odgovorile na pandemiju koronavirusa?

Image
Foto: Shutterstock

Tajvan je, usprkos blizini Kini, uspio zadržati zavidnu kontrolu nad širenjem zaraze

6.4.2020.
7:00
Shutterstock
VOYO logo

Krajem siječnja, dok je svijet tek promatrao potencijalnu opasnost širenja zaraze koronavirusa iz Kine, dvije su države otkrile četiri nove infekcije na svom teritoriju.

Australija i Tajvan imaju sličan broj stanovnika, oko 24 milijuna, obje su države otoci te imaju snažne tržišne veze sa Kinom, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, deset tjedana nakon spomenutog perioda, Australija ima gotovo 5000 potvrđenih slučaja, dok Tajvan ima manje od 400.

Pitanje nije u čemu je Australija pogriješila jer 20 zemalja ima više potvrđenih slučaja, dok čak sedam ima deset puta više slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je kako je Tajvan iznimno uspješno držao virus pod kontrolom.

Iskustvo SARS-a

Tijekom epidemije SARS-a 2003. godine, Tajvan je bio među najgore pogođenim područjima, uz Hong Kong i jug Kine. Više od 150.000 osoba je stavljeno u karantenu na otoku, a 181 osoba je umrla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se SARS kriza ne može mjeriti sa trenutnom, itekako je utjecala na način i brzinu reakcije u budućim izvanrednim situacijama, kako na političkoj tako i na društvenoj razini. Kontrole na granicama i nošenje maski veoma su brzo postale rutina već u siječnju.

Tajvan ima izvanredan zdravstveni sustav, u kojem svi imaju pravo na zdravstvene usluge. Čim se vijest o epidemiji u Wuhanu počela širiit, vlasti Tajvana su brzo reagirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tajvan je brzo osmislio i implementirao listu od 124 mjere u proteklih pet tjedana kako bi se zaštitila javnost", rekao je Jason Wang, doktor i izvanredni profesor pedijatrije.

To se događalo na Tajvanu dok se u drugim zemljama još raspravljalo o tome treba li poduzeti ikakve mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje koje je u siječnu provedeno na Sveučilištu Johns Hopkins navelo je Tajvan kao jedno od najugroženijih i najranjivijih lokacija izvan Kine, upravo zbog njihove blizine i tržišne povijesti.

Među ranim preventivnim mjerama su bile zabrana putovanja u mnoge dijelove Kine, zabrana pristajanja kruzera u luke i uvođenje strogih kazni za sve koji bi prekršili mjeru samoizolacije. Uz to, naređeno je povećanje proizvodnje maski za lice za lokalno stanovništvo, krenulo je testiranje za sve i najavljene su nove kazne za širenje dezinformacija o virusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tajvanska vlada je nešto naučila iz iskustva sa epidemijom SARS-a i uspostavila brzi mehanizam reakcije u javnosti za sljedeću krizu", izjavio je Wang.

Izbjegli karantenu

Brza reakcija Tajvana se drži kao pozitivan primjer za demokratsko djelovanje u krizi, iako su neki tvrdili da samo autokratska društva poput Kine mogu uspješno kontolirati ovakvu brzinu širenja virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajvan je također izbjegao strogu karantenu koja je uvedena u Kini i mnogim drugim zemljama.

Sada je u toliko snažnoj poziciji da je vlada, nakon nekoliko tjedana zabrane izvoza maski, odlučila donirati deset milijuna maski SAD-u, Italiji, Španjolskoj i još devet europskih država te manjim nacijama koje imaju diplomatske poveznice sa otokom, prenosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Today I announced three major areas where #Taiwan will contribute to the global fight against #COVID19:

1️⃣: Donating 10 million face masks to countries in need.
2️⃣: Increasing production of quinine.
3️⃣: Sharing our use of technology to trace & investigate outbreaks. pic.twitter.com/F5yxyuF0Fc

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo