Novi rizik / Zatišje pred ponovni skok? Pada broj zaraženih u Hrvatskoj, ali otvaranje vrtića nije baš išlo po planu

Testirao se veći broj nego je uobičajeno, a manje je pozitivnih nego prethodnih dana

1.9.2020.
18:40
VOYO logo

Pada broj zaraženih u Hrvatskoj. I dalje s najviše slučajeva Splitsko-dalmatinska županija i Zagreb. Brojimo 145 novozaraženih što je najmanje u posljednjih osam dana.    

No, je li to zatišje pred ponovni skok? Prvi je dan pedagoške godine za vrtićku dob i prva masovnija samoizolacija djece u Požegi jer je virus ušao u gradski vrtić. Sve detalje ima Ružica Đukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno malo dobrih vijesti. Veći broj testiranja nego je uobičajeno, čak 2995, a manji broj pozitivnih nego prethodnih dana. Brojem pozitivih ponovno prednjači Splitsko-dalmatinska županija. Ali i prema broju hospitaliziranih. U bolnici je 81 osoba, čak 16 više nego jučer. 

Image
Petero oboljelih /

Korona se pojavila i u psihijatrijskoj klinici Vrapče: 'Izvor zaraze još ne znamo, ali sve je pod kontrolom'

Image
Petero oboljelih /

Korona se pojavila i u psihijatrijskoj klinici Vrapče: 'Izvor zaraze još ne znamo, ali sve je pod kontrolom'

"Pomalo se punimo. Nismo još u onoj situaciji da nemamo gdje sa bolesnicima, ali je rast kontinuiran i nije za očekivat da će baš prestat. Jučerašnji broj novodijagnosticiranih nije tako visok kao što je bio prethodnih dana", rekao je Ivo Ivić, ravnatelj zaraznog odjela KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb danas ima 29 novih slučajeva. Virus je probio i u psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Zaražena su četiri pacijenta i jedan tehničar. 

"Nama se to u nedjelju dogodilo da je pacijent koji leži na zavodu za muške psihotične poremećaje dobio temperaturu, mi smo ga obrisali, testirali i on je Covid pozitivan", kazala je Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid pozitivni bolesnik simptome je razvio 15. dana boravka u bolnici zbog čega je vjerojatno da je virus pokupio od nekog iz terapijskog tima ili nekog pacijenta koji nema simptome. 

"Mi smo obrisali 60 ljudi. Uzeli testove od 30 članova terapijskog tima i 30 bolesnika. Kohortirali smo, izdvojili smo pacijente prema stupnju vjerojatnosti zaraze", izjavila je Brečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveliko se testira i u Požeško-slavonskoj županiji jer od tamo ne dolaze optimistične vijesti. 

"Samo jučer je provedeno 200 uzoraka briseva odnosno testiranja kod osoba i od tih 200 jučerašnjih uzetih imamo novih 16 pozitivnih osoba", rekao je Ante Vitalija, epidemiolog na Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraženo je i dvoje djece iz vrtića Cvjetna livada zbog čega je danas testirano još njih 40. Djeca su u samoizolaciji baš kao i 12 odgojiteljica i drugog osoblja vrtića.  Zaraženi su i liječnici Opće županijske bolnice u Požegi.

"U posljednjih 5 dana testirali smo 45 naših djelatnika. Šest djelatnika su pozitivni. Samoizolacija je određena za oko 30 ljudi uz njih. Trenutno je zatvoren odjel otorinolaringologije i oftamologije. Provode se mjere dekontaminacije prostora", kazao je Ivan Vukoja, zamjenik ravnatelja Opće županijske bolnice Požega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da situacija ne bi eskalirala županijski je stožer od nacionalnog zatražio oštrije mjere: na svadbenim slavljima i sprovodima maksimalno 50 osoba, na ostalim okupljanjima 20. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo