Sve se mijenja / Zbog koronavirusa otkazane su svadbe, sprovodi i ostali sakramenti: 'Imamo plan B, C i D... Vidjet ćemo'

Bez posla ostaju i glazbeni sastavi

21.3.2020.
17:52
VOYO logo

Vjenčanja i sprovodi, krizme i pričesti u doba korone također se mijenjaju. 

Mnogi od ovih događaja masovno se odgađaju, a Nacionalni stožer preporučio je da se u brak smije ući samo u krugu najuže obitelji. Isto tako i pogreb, ali bez cvijeća i svijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče drugih svetih sakramenata, njih za sada neće biti. 

Raskošno uređeni stolovi, cvjetni aranžmani, rasvjeta. Sve će to još malo pričekati jer se u salama neko vrijeme neće održavati ništa. Do daljnjega se ni u crkvama neće obavljati sakramenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se ovdje konkretno misli na sakramenat ženidbe ako me to pitate, a onda na sva ova druga događanja koja se spominju u ovim odredbama, a tu naravno spadaju svečanosti prve svete pričesti, podjeljivanja sakramenta krizme itd.", rekao je glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Tako da su se već počela odgađati prva vjenčanja nakon korizme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prebacili smo termin na 11. mjesec"

"Naše vjenčanje trebalo se održati u 4.mjesecu, međutim zbog cijele situacije s koronavirusom morali smo odgoditi. Novi termin zakazan je za 11. mjesec. Nije nam drago radi ovakvog razvoja situacije i nismo presretni, ali zdravlje nam je na prvom mjestu. I nismo željeli riskirati. Tako da se veselimo zimskom vjenčanju umjesto proljetnog", rekla je mladenka Iva Prgomet.

I Mislav bi u bračnu luku trebao uploviti krajem svibnja. Još nisu odgodili, čekaju razvoj situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo plan B, C i D. Vidjet ćemo što će biti od svega toga. Jedan plan je da se održi svadba narednih mjesec dana iza toga, možda četvrtak ili nedjelju ili ju prebaciti kompletno za neki totalno drugi termin za godinu dana jer sad više ove godine nema ni slobodnih termina niti fotografa, snimatelja, sala, bendova. Nema ničega slobodnog", rekao je mladoženja Mislav Bušić.

I u jednom restoranu u kojem smo bili sve što je bilo zakazano za travanj, križa se i traže se novi termini. Samo u tom mjesecu odgodili su 9 svadbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladenci su naravno zvali i mi smo njih kontaktirali. I pokušamo ih prebaciti na neki drugi termin. Ono što je sad neizvjesno što nitko ne zna u ovom trenutku da li će taj drugi termin, dali mi pričamo o 7. mjesecu, 8., 9., mjesecu. Čak sljedećoj godini...nitko to ne može sada sa sigurnošću reći", rekla je vlasnica restorana za vjenčanja, catering i evente Dijana Pavković.

"Snalazimo se"

Bez posla ostaju i glazbeni sastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mijenjamo datume, snalazimo se. Apeliramo na sve u ime struke da bit će bolje, svirat ćemo nedjelje, četvrtke sve ostale dane, tu smo na raspolaganju. Ako se baš ne da da se ne nađe nekakva subota ili neki drugi dan, onda ćemo vratit polog. Mislim nismo krivi mi, a nisu krivi ni ljudi", rekao je član benda za svadbe i proslave Miki Stanišak.

Iako su i one trebale biti tek u svibnju, za sada je odluka da nema ni prvih pričesti ni krizmi, no možda se u nekim crkvama uspije obaviti koje krštenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zadire se u propis koji govori da se u ovom trenutku ne smijemo okupljati u većem broju. Jer to je moguće učiniti i ostvariti u jednoj manjoj zajednici vjernika", rekao je mons. Zlatko Koren iz župe sv. Blaža u Zagrebu.

Što se tiče građanskih brakova i životnih partnerstva, oni se smiju sklapati samo ako je prisutno do 5 ljudi. Mnogi mladenci zbog toga su i sami odustali, ali u Zagrebu će se ovoga vikenda ipak održati 12 svadbi. Ali samo uz matičara, svjedoke i njih dvoje, pod uvjetom da nitko nema simptome koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo