ljudi bi u crkvu / Zbog koronavirusa trpe i vjernici, dosta im je misa iz naslonjača: 'Imamo na televiziji, ali nije to to'

Prvi u Hrvatskoj koji je službeno zatražio da se vjernici vrate na mise je požeški biskup Antun Škvorčević

21.4.2020.
21:26
VOYO logo

Zbog koronakrize trpe i vjernici. Odgođene su pričesti, krizme, vjenčanja, a pogrebni ispraćaji su dopušteni samo članovima najuže obitelji. No, ide li Stožer s ublažavanjem mjera i u smjeru ukidanja zabrane odlaska na misu? 

Prvi koji je to službeno zatražio je požeški biskup i to za crkve u dvjema županijama na području svoje biskupije. Što na to kažu u Stožeru i otvaraju li se crkve vjernicima već ove nedjelje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 19. ožujka, blagdana svetog Josipa, zaštitnika Župe svetog Josipa u Zagrebu, crkva na zagrebačkoj Trešnjevci je prazna. Samo dan prije zbog prevencije širenja koronavirusa Hrvatska biskupska konferencija donijela je odluku o otkazivanju misa za javnost.

''Većina vjernika je žalosna što ne može sudjelovati u bogoslužju. Osjećaju veliku potrebu doći na misu, svratiti na molitvu, pomoliti se, ali ovo je vrijeme gdje se učvršćuje kućna crkva, ponovno oživljava obiteljska molitva", rekao je upravitelj Župe velečasni Damir Ocvirk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako svećenici iz brojnih župa mise prenose putem društvenih mreža, vjernici jedva čekaju povratak na staro.

"Na televiziji imamo mise, ali nije to to", požalila se Fanika iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi u Hrvatskoj koji je službeno zatražio da se vjernici vrate u crkve na mise je požeški biskup Antun Škvorčević. 

U pismu Stožeru traži da se, zbog jako malog broja oboljelih, mjere ukinu u dvjema od ukupno šest županija na području biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvatska biskupska konferencija u stalnom je kontaktu sa Stožerom. O svim promjenama, kažu, vjernici će biti informirani. Do tada im poručuju da budu strpljivi i da poštuju mjere. Iako su se mnogi ponadali da će na misu već u nedjelju, iz Stožera nisu odgovorili konkretno.

''Nama je važno da kad budemo krenuli u popuštanja, da to za sve bude dobro usklađeno i s jedne strane s potrebama raznih dionika u društvu", rekao je šef Stožera Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi se pitaju i što će biti s odgođenim krizmama i drugim sakramentima. 

''Mi smo u našoj Župi po naputku našega nadbiskupa odgodili na neki drugi datum, baš je ovu nedjelju trebala biti prva pričest, sljedeće nedjelje slavlje svete krizme pa je to sada odgođeno'', kazao je vlč. Ocvirk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavljenju misa bez naroda usprotivio se svećenik sa splitske Sirobuje, a mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić naredio je otvaranje crkava za mise u svojoj biskupiji u BiH. Vjernici u Hrvatskoj nadaju se da će mise uskoro, umjesto iz kućnog naslonjača, slaviti iz crkvenih klupa.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo