Borba s novim virusom / Znanstvenici su blizu rješenja za cjepivo protiv koronavirusa: 'Bili su jako iznenađeni tom činjenicom...'

Image
Foto: Shutterstock

Istraživači iz Kanade, Amerike i Australije kažu da su vrlo blizu rješenja cjepivu protiv novog virusa

16.3.2020.
8:45
Shutterstock
VOYO logo

U pandemiji koronavirusa koja je zahvatila svijet, sada se svi žure kako bi razvili cijepivo protiv virusa. Za to se bore brojni proizvođači lijekova i istraživačke organizacije. 

Dr. Anthony Fauci, direktor Američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je u srijedu američkom Odboru za nadzor i reformu domova da postoji najmanje 10 različitih kandidata za cjepivo protiv COVID-19, "u različitim fazama razvoja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako postupak razvijanja cjepiva nije tako brz. No, untar ove skupine kandidata očekuje da će ubrzo započeti faza 1 - mala ispitivanja na zdravim dobrovoljcima kako bi se utvrdilo da je cjepivo sigurno. To bi se trebalo dogoditi u naredna 4 tjedna, te se zatim prelazi u fazu 2 da utvrde je li to funkcionira u velikoj grupi. To bi trebalo trajati 8 mjeseci.

"Svatko tko kaže da će raditi brže od toga, vjerujem da će raditi na brzinu, što bi moglo biti štetno", kazao je dr. Fauci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bore se Kanađani, Amerikanci, Australci...

Medicago, kanadska tvrtka za biotehnologiju, tvrdi da je na putu prema cjepivu za COVID-19. Iz tvrtke kažu da su uspješno proizveli sličnu česticu virusu koronavirusa nakon dobivanja gena SARS-CoV-2, što je označilo prvi važan korak prema stvaranju cjepiva. No, izvršni direktor rekao je kako bi cjepivo moglo biti dostupno tek u studenom 2021.

Inovio Pharmaceuticals, druga privatna biotehnološka kompanija, nedavno je rekla da također radi na cjepivu za liječenje koronavirusa koji uzrokuje COVID-19 i da se nada da će u travnju krenuti na klinička ispitivanja na ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderna pak surađuje s američkim Nacionalnim institutom za zdravlje (NIH) i čini se da je najbliže ispitivanju na ljudima, piše ifl Science.

S druge strane, i tim australskih istražvača tvrdi da i oni imaju rješenje. Direktor Centra za klinička istraživanja Sveučilišta u Queenslandu, profesor David Paterson, rekao je da su vidjeli da dva lijeka koja koriste za liječenje drugih stanja mogu izbrisati virus u epruvetama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je na redu veliko kliničko ispitivanje

Kazao je da je jedan od lijekova, koji su dali prvim ljudima pozitivnim na koronavirus u Australiji, već rezultirao "nestankom virusa" i potpunim oporavkom od infekcije.

Oba lijeka su registrirana i dostupna u Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što trenutno želimo učiniti je veliko kliničko ispitivanje u Australiji, a ono što ćemo usporediti je jedan lijek s drugim, nasuprot kombinaciji dva lijeka", rekao je prof. Paterson.

Njegov istraživački tim uvjeren je da mogu započeti dobivati ​​lijekove na vrlo siguran način u Australiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je steći svjetsko iskustvo upravo u Australiji", rekao je Paterson.

Problem s podacima koji dolaze iz Kine je u tome što zapravo nisu prikupljeni "na vrlo kontroliran način", s obzirom na to da su u to vrijeme bili epicentar izbijanja koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ta dva lijeka koji su spominju su lijek protiv HIV-a te lijek protiv malarije, piše The Chronicle.

"Naši su liječnici bili jako, jako iznenađeni činjenicom da bi lijek protiv HIV-a mogao zapravo djelovati protiv novog koronavirusa i bilo je malo skeptičnosti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo