PROVELI ISTRAŽIVANJE / Znanstvenici tvrde da booster doze značajno smanjuju rizik od prijenosa omikrona u istom kućanstvu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Znanstvenici su analizirali podatke o prijenosu koronavirusa među članovima gotovo 12.000 danskih kućanstava u kojima je netko bio zaražen

30.12.2021.
9:45
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Ako se jedan član kućanstva zarazi varijantom omikron koronavirusa rizik od zaraze za druge članove toga kućanstva mnogo je manji ako su cijepljeni tzv. booster dozom, pokazalo je novo istraživanje.

Dansko istraživanje potvrdilo je da je omikron mnogo zarazniji od ranije inačice delte i izgledi da se dvaput cijepljeni pojedinci zaraze koronavirusom ako se zarazi jedan član kućanstva gotovo su tri do četiri puta veći u slučaju omikrona nego kada je posrijedi delta soj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su analizirali podatke o prijenosu koronavirusa među članovima gotovo 12.000 danskih kućanstava u kojima je netko bio zaražen. Od toga je u 2225 kućanstava evidentirana infekcija omikronom. 

Image
DVOSTRUKA PRIJETNJA /

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije: 'Istodobno širenje delta i omikron varijanti korone stvara 'cunami slučajeva'

Image
DVOSTRUKA PRIJETNJA /

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije: 'Istodobno širenje delta i omikron varijanti korone stvara 'cunami slučajeva'

Ustanovili su da je u tjednu nakon pojave prve zaraze u kućanstvu ukupno 6397 ostalih članova kućanstava bilo zaraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzevši u obzir i ostale čimbenike rizika, znanstvenici su ustanovili da je stopa širenja virusa na potpuno cijepljene osobe bila  2,6 puta veća u kućanstvima u kojima je prevladavao soj omikrona u odnosu na ona u kojima je dominirala delta.

Rezultati su to analize koju su znanstvenici objavili na internetskoj stranici medRxiv, koja još nije prošla stručnu recenziju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili su i da je vjerojatnost da se u kućanstvima u kojima je vladala zaraza omikronom osobe cijepljene boosterom zaraze ovim sojem gotovo 3,7 puta veća nego u domaćinstvima u kojima je netko bio zaražen delta varijantom, što ide u prilog činjenici da je omikron puno zarazniji od delta soja.

No kada su proučavali stanje isključivo u kućanstvima u kojima je vladao omikron, ustanovili su da je vjerojatnost zaraze osoba cijepljenih dopunskom ili booster dozom bila 56 posto manja u usporedbi s cijepljenima koji nisu primili dopunsku dozu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanovili su još nešto: Kada su omikron u kućanstvo donijele osobe cijepljene boosterom postojala je manja vjerojatnost da će taj virus prenijeti ostalim ukućanima, za razliku od necijepljenih osoba ili cijepljenih dvjema dozama, ali ne i boosterom. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo