kako se širi koronavirus / Znanstvenik Lauc: 'Hrvatska je uspjela! Ne smijemo se opustiti, ali prolazno vrijeme nam je jako dobro'

Image
Foto: Tomislav Miletic/Dusko Marusic/PIXSELL

Znanstvenik ističe da dolazi vrijeme za ozbiljne izračune kojom brzinom puštati epidemiju da se širi i kako je kontrolirati

31.3.2020.
9:11
Tomislav Miletic/Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Gordan Lauc, redoviti profesor biokemije i molekularne biologije sa PMF-a, smatra kako je Hrvatska rano zaustavila eksponencijalno širenje koronavirusa, a posebnu zaslugu pripisuje ravnateljici Klinike za infektivne bolesti Alemki Markotić.

"Hrvatska je uspjela! Pred nekoliko tjedana su me optuživali da širim paniku pa je u redu da sada malo širim optimizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući vrlo ranom uvođenju testiranja za što možemo zahvaliti prof. Alemki Markotić, a nakon toga i sustavnog epidemiološkog suzbijanja širenja virusa i pravovremenog zatvaranja škola i drugih javnih prostora koje je provodio Stožer civilne zaštite, Hrvatska je rano zaustavila eksponencijalno širenje virusa i sada smo u fazi linearnog rasta koji ne bi trebao ugroziti naš zdravstveni sustav. Ne smijemo se još previše opustiti jer stiže još jedan val zahlađenja i epidemija bi mogla ponovno ubrzati, no dolazi vijeme za jako ozbiljne izračune kojom brzinom puštati ovu epidemiju da se širi i kako je kontrolirati.

U svakom slučaju prolazno vrijeme nam je jako dobro i negdje smo između zapada Europe i dalekog istoka", napisao je Lauc na svom Facebooku te objavio dva grafa koji ilustrirao kako se virus širio u Hrvatskoj, a kako u drugim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo