'BIT ĆE NJIH JOŠ' / Kosor ekskluzivno za RTL: Neki kandidati nemaju osjećaj lojalnosti!

Protukandidati Jadranke Kosor u glas ponavljaju - treba nam demokratizacija stranke. O napetoj situaciji u stranci, odlasku iz Banskih dvora i prvim potezima nove Vlade progovorila je još uvijek aktualna šefica HDZ-a. POGLEDAJTE ČITAV INTERVJU!

14.1.2012.
18:50
VOYO logo

Nikad više kandidata za novog lidera HDZ-a. Bitka se vodi i preko medija, a protukandidati Jadranke Kosor u glas ponavljaju - treba nam demokratizacija stranke. O napetoj situaciji u stranci, odlasku iz Banskih dvora i prvim potezima nove Vlade ekskluzivno je progovorila aktualna šefica HDZ-a, Jadranka Kosor.

Kandidata za predsjednika HDZ-a svaki je dan sve više. Smatrate li da je to dobro za stranku ili će ju podijeliti i politički oslabiti?

"Ja sam zadovoljna to su me kolege razumjeli što sam rekla na Saboru HDZ-a. Rekla sam da moramo dodatno ojačati demokratske procese u stranci. Želim naglasiti da pozivam sve koji imaju želje, snage i volje koji misle da mogu pridonijeti stranci da to učine, a da ne oduzimaju.

Vi ste često pozivali na zajedništvo. Oni koji su bili uz vas sada su i javno protiv. Kako se s time nosite i smatrate li možda ste pogriješili u odabiru suradnika u Vladi?

"Radi se o tome da neki imaju osjećaj odgovornosti i što je najvažnije, osjećaj lojalnosti i pripadnosti. Neki to nemaju, a to je ključ za zajednički rad. O svojim kolegama ne bih danas. Očekujem da će kandidata za vodeće mjesto u stranci biti još, a to je dobro. Mi ćemo na unutarstranačkim izborima birati sve, ne samo predsjednika nego čitavo vodstvo".

Vaši protukandidati uporno ponavljaju da žele demokratizaciju starnke, i da zaziru od kulta ličnosti. Znači li to da ste ga vi njegovali, odnosno nastavili njegovati?

"Kad neki kažu da će se boriti za demokratizaciju HDZ-a, što znači da toga dosad nije bilo pa se postavlja pitanje zašto su to trpjeli".

Vladimir Šeks odmah nakon parlamentarnih izbora snažno vas je podržao. Vjerujete li da će tako osatti do izbornog Sabora?

"Gospodin Šeks je jedan utemeljitelja HDZ-a. Važno je što on ima za reći, ali naglašavam da on nikada nije rekao da se nitko osim mene ne može kandidirati".

"Mi u HDZ-u smo nosili jedan pretežak teret istraga i afera jer smo se odlučili za borbu protiv korupcije. Znali smo da će se to okrenuti protiv nas kao bumerang, ali nije nam žao. To je borba za hrvatske interese. Nositi taj teret neposredno pred izbore bilo je jako teško preživjeti. Mislim da smo uspjeli održati stranku iznad vode".

Posljednjih dana komentirali ste odluke i najave nove Vlade. Kako gledate na prve poteze premijera Milanovića?

"O nekim potezima Vlade ne mogu govoriti jer njih zapravo ni nema. Ne mogu govoriti o najavama. Kao što znate, gospodin Linić je najavio podizanje PDV-a pa idući dan odmah opovrgnuo. Povlačenje tužbe protiv Srbije za nas je neprihvatljivo. Čekamo proračun! Sve što Vlada misli napraviti vidjet će se kroz proračun. Nastavit ćemo se boriti kao i prije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo puta izrazili ste žaljenje zbog događaja unutar stranke i poteza bivšeg premijera. Mislite da se javnosti trebalo ispričati zbog svega?

"Ako je itko govorio o svemu iskreno onda sam to bila ja. Mnoge teške odluke smo mi donijeli. Rekla sam da žalimo zbog tih vremena, ali da se moramo okrenuti budućnosti. Stranka je pod istragom, ali i to ćemo izdržati. Moramo ostati čvrsti. Bez stabilnog HDZ-a nema stabilne Hrvatske. Bit će vremena za neke vrlo konkretne poruke".

Sutra je 20 godina od međunarodnog priznanja Hrvatske, a već iduće nedjelje očekuje nas referendum o Europskoj Uniji. Vjerujete da će Hrvati napraviti i taj posljednji korak prema Europskoj Uniji?

"Mislim da hoće. Hrvatska se zapravo vraća kući. Mi pripadamo europskom civilizacijskom, povijesnom krugu. Vjerujem da će Hrvati to prepoznati i da će u velikom broju izaći na referendum i potpisati ZA Europsku uniju. Nadam se da ćemo sjesti za stol europskih država i naroda i da više nitko nikad neće odlučivati o našoj sudbini bez nas.".

Podsjećamo, Hrvatska demokratska zajednica nikad nije bila u težoj situaciji. Izgubili su izbore, prešli u oporbu, protiv njih vodi se istraga, a najveći problem trenutno su im sukobi u vlastitim redovima. Kako se bliže unutarstranački izbori tako je sve više kandidata koji s trona žele skinuti Jadranku Kosor. U utrku na čelo HDZ-a, osim aktualne šefice, već su se uključili Tomislav Karamarko, Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević, a zadnji je svoju kandidaturu potvrdio i Drago Prgomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo