IDE SLAVITI REVOLUCIJU / Kosor na noćnom tulumu s Gadafijem

Image

Velika proslava 41. obljetnice revolucije počinje u 22 sata i, sudeći prema iskustvima proteklih godina, mogla bi biti negdje na razini otvaranja Olimpijade.

31.8.2010.
17:36
VOYO logo

Na poziv libijskoga vođe pukovnika Moamera Gadafija hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu će u Tripoliju sudjelovati na svečanoj proslavi 41. obljetnice Libijske revolucije, priopćila je u utorak Vlada RH.

Premijerka Kosor sudjelovat će prije toga na svečanosti na prijamu dobrodošlice koji priređuje Gadafi te na ramazanskoj večeri, a sastat će se i s direktorima libijskih podružnica hrvatskih tvrtaka u hotelu "Rixos Al-Naser".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika proslava počinje u 22 sata i, sudeći po raskoši koja obično prevladava na takvim prigodama, potrajat će do kasno u noć.

Zasad nije poznat konkretan program slavlja, ali prošle je godine sve bilo na razini otvaranja Olimpijade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Gadafi s 48 metaka došao na vlast

Manja skupina vojnih časnika pod vodstvom tada 27-godišnjeg časnika Moamera Gadafija organizirala je 1. rujna 1969. puč protiv kralja Idrisa, čime je počela Libijska revolucija. Idris je tada bio na liječenju u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gadafi je tada bio tek satnik, a svi sudionici urote bili su niži časnici. Ta je mala skupina uspjela zauzeti sjedište libijske vojske i radijsku postaju sa samo 48 metaka. Kraljev nećak Hasan as-Senusi, koji se proglasio kraljem, svrgnut je s vlasti i stavljen u kućni pritvor. Revolucionari su ubrzo ukinuli monarhiju i proglasili Libijsku Arapsku Republiku, a Gadafi je postao vođa revolucije.

Gadafi (68) ima najdulji staž na čelu vlade neke zemlje, a četvrti kao vođa države koji je još na vlasti. On službeno nema javnu dužnost ili titulu, samo počasnu titulu "Vodiča prvorujanske Velike Revolucije Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije" ili "Bratski lider i vođa revolucije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libija je priznala Hrvatsku početkom 1992. te je među prvim neeuropskim zemljama koje su to učinile. Godine 2003. otvoreno je diplomatsko predstavništvo Libije u Zagrebu.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo