svjetonazorske razlike / Kosor oduvijek nedostajao otac, a Ostojić podijelio jedinice!

Image
Foto: PIXSELL

Saborska većina i oporba iznijeli su oprečne stavove o Vladinom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a do izražaja su, kao i u ranijim raspravama o MPO-u, došle svjetonazorske razlike.

9.5.2012.
14:38
PIXSELL
VOYO logo

Na prozivke HDZ-a Davora Ive Stiera da je predloženi zakon diskriminatoran jer su 'neka djeca na žalost već od starta osuđena da nemaju oca', reagirao je Igor Kolman u ime HNS-a, pozivajući zastupnike da ne nasjedaju za 'šuplje argumente' o pravima djece na oca i majku.

"Naravno da ih djeca trebaju imati, no odakle nam pravo reći da nisu trebala biti rođena", zapitao se Kolman, upitavši i što s djecom samohranih roditelja ili s djecom bez roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko vama ili nama daje za pravo da djetetu kroz zakon oduzimamo oca na kojega ima pravo", upitala je HNS-ovca Jadranka Kosor, ističući kako je i sama rasla bez oca koji joj je cijeli život nedostajao.

Na Kolmanovu ocjenu o 'šupljim argumentima' reagirao je i Zoran Vinković (HDSSB), zamolivši zastupnike većine koja podupire zakon da paze što govore, jer djeca imaju pravo i na oca i na majku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otac, majka i dijete temelj su društva i civilizacije, i to se ne može uspoređivati sa samohranim roditeljima", poručio je Vinković HNS-ovcu.

Kolman mu je, pak, odgovorio kako smo svi svoje religijske i kulturne svjetonazore slobodni provoditi u svoja četiri zida, ali ne ih i nametati drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo svećenici, mi smo predstavnici građana i trebamo omogućiti sve slobode građana", poručio je, dodavši da će zakon pozitivne učinke imati i na nacionalnu populacijsku politiku.

I Igor Dragovan iz SDP-a naglasio je da je zakon odraz odgovornog ponašanja prema duštvu i građanima, te osigurava liječenje i ne izaziva velike kontroverze u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su građani na parlamentarnim izborima Kukuriku koaliciji zadali obvezu da im liječenje neplodnosti osiguraju u skladu s najmodernijim metodama liječenja i uz mogućnost izbora.

Željko Reiner kazao je da HDZ zakon neće podržati iz svjetonazorskih razloga, ali i, kako je rekao, niza nedostataka i propusta u tekstu zakona koji otvaraju sumnje u mogućnost zlouporaba i manipulacija te pravnu nesigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigovorio je da odredbe o zamrzavanju i darivanju zametaka te oplođene jajne stanice tumače kao stvari koje su mogu predavati, otuđivati, pa gotovo njima i trgovati, unatoč čvrstom stavu da je riječ o ljudskim bićima.

Ocijenio je i da zakon nije propis o liječenju neplodnosti, kako ga tumače u Vladi, jer ne otklanja uzrok neplodnosti, a posebno ga brine to što, rekao je, ne rješava sudbinu zamrznutih embrija niti govori o tome koliko ih sada ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiner je ustvrdio i da su sve vjerske zajednice u Hrvatskoj, ne samo većinska kršćanska, izrazile negativni stav prema Vladinom zakonu, što je nazvao 'ekumenskim efektom'.

"Ako u jednoj zemlji većina građana misli na jedan određen način, mi predstavnici građana morali bi predstavljati te građane i odražavati njihov stav, bez obzira na naš osobni", rekao je HDZ-ov zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegove tvrdnje ispravcima netočnog navoda reagiralo je više vladajućih zastupnika, ističući da je Hrvatska svjetovna država odvojena od crkve.

"Naš je posao donositi svjetovne zakone", poručio mu je Kolman (HNS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiner je upitao i kako se može utvrditi neplodnost i potreba za liječenjem žene bez muškog partnera, odnosno bez redovnih spolnih odnosa s muškarcem.

Na to je reagirao ministar zdravlja Rajko Ostojić, ističući kako bi svoje studente koji bi na ispitu postavili takvo pitanje 'obori s ocjenom 1', a nevjerojatnom Reinerovom logikom ocijenio je i njegove navode da se zakonom ne liječi neplodnost jer žena ostaje neplodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je i na njegove tvrdnje da zakon ne rješava sudbinu zametaka te da se ne vodi registar zamrznutih zametaka. "Zamrzavanje zametaka počelo je 90-ih godina, a tko je tada bio ministar zdravstva - zna se, gdje je registar - ne postoji", poručio je Ostojić.

Da se stav crkvenih krugova ne smije zanemariti smatra i Dinko Burić iz HDSSB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko toga se ne može prelaziti s podozrenjem jer vjernici u Hrvatskoj čine uvjerljivu većinu stanovnika", poručio je, upozorivši da donošenje zakona kojima se volja manjine nameće volji većine nije u duhu temeljnih demokratskih rješenja.

"Mi smo većina, a vi Buriću manjina", poručio mu je Marin Jurjević iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDSSB-u je sporna i činjenica što žene koje nisu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici mogu biti podvrgnute MPO-u, a moralno im je dvojbeno to što su postupci umjetne oplodnje često vezani uz uništenje zametaka.

Kada je riječ o višku zametaka zanemaruje se etička dimenzija, rekao je Burić, upozorivši da se višak zametaka nerijetko koristi u eksperimentima i postupcima liječenja s matičnim i embrionalnim stanicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oplođena jajna stanica je zametak i život je počeo, a ovim zakonom je višku zametaka, dakle živih bića, namjenjena sudbina pohranjivanja u banku zametaka kao da se radi o predmetu budućeg trgovanja. Živa bića zamrzavamo čime se na najgrublji način krši temeljno ljudsko pravo na život", istaknuo je.

Nansi Tireli kazala je da Hrvatski laburisti podupiru nakanu da se parovima koji se liječe od neplodnosti omoguće najsuvremeniji medicinski postupci, te da se u tom smislu i mijenja važeći zakon, ali i upozorila da je predloženi zakon dijelom nedorečen te otvara prostor sumnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepotrebnim smatra dobno ograničenje za žene koje se mogu podvrgnuti postupcima MPO-a, pozvavši Vladu da ako u tom smislu želi uštedjeti u državnom proračunu to jasno i kaže.

Protivi se i odredbi po kojoj bi osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina imala pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je podržao SDSS, u ime kojega je Vojislav Stanimirović također spornim ocijenio sudbinu zametaka koji nisu uneseni nakon pet godina. Zapitao se što sa ženama koje u tih pet godina nisu zatrudnjele i hoće li biti kažnjene ako ne budu imale novca za čuvanje zametaka nakon pet godina.

Inače, zastupničku prisegu jutros je položio SDP-ovac Zlatko Komadina, koji se nedavno zbog zdravstvenih razloga povukao s ministarske dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo