POSAO NA KLIMAVIM NOGAMA / Kosor u Crnoj Gori lobira za građevinare

Image

S obzirom da hrvatski konzorcij nije pribavio potrebna financijska jamstva za gradnju autoceste Crnogorci su već počeli pregovarati s drugoplasiranim Grcima.

22.2.2010.
13:53
VOYO logo

PODGORICA - Premijeri Hrvatske i Crne Gore Jadranka Kosor i Milo Đukanović očekuju da će posao stoljeća, izgradnja autoceste od juga do sjevera Crne Gore, biti uspješno doveden do kraja i da će hrvatski konzorcij osigurati valjana jamstva potrebna za njegovo pokretanje.

Vlade Hrvatske i Crne Gore su veoma zainteresirane za potpisivanje konačnog ugovora za izgradnju najznačajnije investicije u Crnoj Gori, izgradnji autoceste od Bara do Boljara, te će pomoći hrvatskom konzorciju, s Konstruktorom na čelu, da do predviđenog roka osigura valjana bankovna jamstva, priopćili su u ponedjeljak, nakon razgovora dvaju izaslanstava, premijeri Kosor i Đukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska želi taj posao, koji bi angažirao preko 5.000 radnika i uz to svu crnogorsku građevinsku operativu. Ali obzirom da Konzorcij nije državna tvrtka, vlada im ne može dati jamstva, ali može inicirati da ih dobiju od međunarodnih financijskih institucija", kazala je premijerka Kosor.

Đukanović je kazao kako se Crna Gora trudi poštovati sve zakonske norme iz međunarodne prakse kada su ovakvi poslovi u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Konzorcij narednih dana osigura uvjete za potpisivanje ugovora, nama će to činiti veliko zadovoljstvo", kazao je crnogorski premijer i potvrdio da će dvije vlade pomoći Konstruktoru za dobivanje valjanih jamstava.

Đukanović je potvrdio da je crnogorska vlada u međuvremenu započela razgovore o izgradnji s drugorangiranom tvrtkom na natječaju, grčko-izraelskom kompanijom Actor-HCH, kako ne bi gubila vrijeme i u najbržem roku započela radove. Ponuda ove tvrtke bila je za oko milijardu eura skuplja od one hrvatskog konzorcija. Đukanović je dodao da će nastavak razgovora s tvrtkom Actor ovisiti o ispunjavanju očekivanih jamstava hrvatskog konzorcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u popodnevnim satima razgovarat će s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, a predviđeno je i da se sastane s predstavnicima hrvatske dijaspore u Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo