veliki poticaj / Kreće energetska obnova: za fasadu i stolariju država daje i do 170 tisuća kuna

Kreće javni poziv za energetsku obnovu kuća. U Ministarstvu zaštite okoliša očekuju da će ovaj puta stvari ići puno brže. Građani koji žele bespovratno dobiti i do 170 tisuća kuna za nove prozore, krov ili fasadu, više se neće morati javiti općinama ili gradovima već Fondu za zaštitu okoliša

30.4.2015.
19:08
VOYO logo

S dolaskom proljeća počelo je i žbukanje.

Na Ankicinoj, 35 godina staroj kući, fasada se raspadala, pa su je ona i suprug odlučili obnoviti. A čuli su da će im, ako to učine po propisima o energetskoj učinkovitosti, država pomoći.

"Po završetku radova kad oni dođu u kontrolu, izvođač dobije 50%, a ostalo plaćamo mi. Ja sam zadovoljna, mi smo uspjeli vlastitim sredstvima postaviti stolariju, bilo bi šteta postavit fasadu bez stolarije", rekla je Ankica. 

Šteta bi bilo i ne iskoristiti novi poziv fonda za zaštitu okoliša, od kojeg se može zatražiti 30 tisuća kuna za prozore i vrata, isto toliko za fasadu, 12 tisuća za solarne kolektore ili plinski kondenzacijski kotao. Prijave su za ovakve poticaje dosad išle preko lokalne samouprave, a od ove godine će ići direktno preko fonda.

"To dosad nije bio slučaj, imali smo vrlo malu iskoristivost tih poticaja, no ove godine planiramo 10 puta veću nego što je bila prošle godine", izjavio je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. 

Najviše mogu zatražiti građani na područjima posebne državne skrbi, čak 80 posto vrijednosti obnove, odnosno maksimalno mogu od države dobiti 168 tisuća kuna. Ali prije prijave, svatko tko misli zatražiti sufinanciranje, mora provjeriti koliko mu kuća rasipa energije.

"Naš je zadatak da izađemo na teren, obavimo energetski pregled objekta u sadašnjem stanju, znači otkriti kad troši više i pratiti inevstitora", objasnio je energetski certifikator Ante Lozica. 

No i trošak certifikatora pokriva država. Prijave se primaju od sljedećeg tjedna, ali razloga za žurbu nema. Novca ima, a iz ministarstva poručuju kako je za ovaj program iz EU fonda povučeno dovoljno da se obnovi 10.000 kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo