JEDNA OSOBA UBIJENA / Krvavi početak mandata: Pucali za vrijeme govora nove premijerke

Image

Kanadska policija zaštitila je novu premijerku maknuvši je s pozornice i potom ispraznila dvoranu Metropolis u kojem su pristaše Kvebečke stranke slavili pobjedu. Napadač je uhićen, a dok su ga odvodili u lisičinama vikao je "Englezi se bude". Druge pojedinosti napada zasad nisu poznate.

5.9.2012.
8:42
VOYO logo

Maskirani napadač ubio je jednu osobu u montrealskom kazalištu gdje je čelnica separatističke Kvebečke stranke (PQ) i buduća pokrajinska premijerka slavila pobjedu na pokrajinskim izborima, što je užasnulo cijelu Kanadu i u drugi plan gurnulo izborne rezultate.

PaulineMarois, prva premijerka Quebeca u povijesti, upravo je govorila svojim pristašama da će pokrajina jednoga dana biti neovisna kada su njezini zaštitari dotrčali i sklonili s pozornice kako bi je zaštitili od metaka. Kasnije se vratila kako bi dovršila svoj govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj incident je šok za Kanadu gdje stopa ubojstava iznosi oko jedne trećine stope u SAD-u, a političko nasilje je krajnje rijetko.

Montrealska policija je priopćila da je maskirani muškarac u dobi od oko 50 godina ušao na stražnji ulaz kazališta Metropolis, u kojem su pristaše Kvebečke stranke slavili pobjedu, nešto prije ponoći po mjesnom vremenu s puškom i pištoljem i ubio jednog muškaraca, a jednog ranio. Mediji pišu da na francuskom uzvikivao rečenicu "Englezi se bude" dok ga je policija odvodila u lisičinama. O njegovim će ga motivima policija tek ispitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marois je obećala da će pojačati zakone koji bi osigurali dominaciju francuskog jezika u Quebecu, zbog čega su se zabrinuli engleski govornici u toj pokrajini.

"Užasnuti smo ovim nasiljem", rekao je Carl Vallee, glasnogovornik saveznog premijera Stephena Harpera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pisanju kanadskih medija, ubijen je tehničar u kazalištu, a teško ranjen vozač autobusa Kvebečke stranke.

Posljednje političko ubojstvo u Kanadi dogodilo se u listopadu 1970. kada je skupina radikalnih kvebečkih nacionalista otela pokrajinskog ministra rada Pierrea Laportea. Kasnije je pronađen mrtav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pucnjava je bacila u sjenu vijest o pobjedi PQ-a na izborima u toj kanadskoj frankofonoj regiji održanima u utorak. Stranka će imati dovoljno mandata, 54 od 125, tek za sastavljanje manjinske vlade pa je teško zamislivo skoro održavanje još jednog referenduma o otcjepljenju od Kanade.

PQ je u dva navrata tražio izjašnjavanje o neovisnosti, 1980. i 1995. godine, no na referendumu je oba puta pobijedio tabor koji je želio ostati u Kanadi. Na referendumu '95 bilo je to s tijesnom većinom (50,6 naprema 49,2 posto), ali je od tada potpora neovisnosti dosta opala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Marois najavila novo izjašnjavanje u pravo vrijeme, posljednja anketa pokazala je da neovisnost podržava tek tridesetak posto stanovnika Quebeca.

Nova će se premijerka prvo morati posvetiti ekonomiji, posebno sve većem pokrajinskom dugu i poreznoj reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nije ostvarila uvjerljivu pobjedu PQ može biti zadovoljan jer je nakon devet godina u oprobi porazio vladajuću Liberalnu stranku premijera Jeana Charesta koja je osvojila 50 mandata. Sam Charest nije uspio ući u parlament. On je, priznavši poraz, naglasio da je PQ dobio manjinsku vladu. "Rezultat govori u prilog tome da je budućnost Quebeca u Kanadi", kazao je.

Kanadski premijer Stephen Harper čestitao je Marois na pobjedi i izrazio nadu da takav izborni rezultat neće ponovo otvoriti trnovito pitanje kvebečke neovisnosti. "Ne vjerujemo da stanovnici Quebeca žele opet otvarati ustavna pitanja iz prošlosti. Naša će vlada ostati fokusirana na pitanja zapošljavanja i ekonomskog razvoja i mislim da su to najvažnija pitanja i za Kvebečane", poručio je Harper, rekavši da će s novom kvebečkom vladom raditi na ostvarenju tih ciljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo