NUKLEARNA ZAMJENA / Laser velik kao igralište

Laser će Amerikancima služiti umjesto nuklearne energie za izazivanje fuzije, a cilj je stvoriti novu vrstu energije koja neće zagađivati okoliš.

30.5.2009.
8:42
VOYO logo

LIVERMORE - Nakon 12 godina i tri i pol milijarde dolara, najjači laser na svijetu je predstavljen javnosti u nacionalnom laboratoriju u Kaliforniji. Laser ima snagu hidrogenske bombe.

Postrojenje je veličine nogometnog igrališta, a u njemu su smještena 192 manja lasera koja svoje zrake usmjeravaju na točku veličine zrna graška. Pritom se oslobađa golema količina energije poznata kao fuzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna svrha lasera je da se učvrsti snaga sve starijeg američkog nuklearnog oružja. U narednih godinu dana će se provesti niz pokusa, a 2010. godine bi znanstvenici trebali izvesti i lasersku fuziju.

Postrojenje je otvorio kalifornijski guverner Arnold Schwartzenegger koji se našalio na račun Hollywooda. "Već vidim da su moji prijatelji u Hollywoodu uzrujani jer je ono što oni pokazuju na velikom platnu zastarjelo. Mi ovdje imamo pravu stvar", poručio je Arnie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci se nadaju da će laser uspjeti zamijeniti energiju koja se temelji na organskim gorivima te da će dobiti ekološki prihvatljivu, ali i manje opasnu energiju od nuklearne.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo