nema straha / Leko ocijenio: 'Josipovićevo osnivanje nove stranke neće naštetiti SDP-u'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vjeruje da je pred Josipovićem težak put zbog skorih parlamentarnih izbora, ali i zbog načina na koji se nakon izbora obračunao s bivšom strankom SDP-om

7.4.2015.
16:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko ocijenio je u utorak kako najava bivšeg predsjednika Republike Hrvatske IveJosipovića da će osnovati stranku neće naštetiti SDP-u.

"Moj je stav da je Hrvatska demokratska država i da su svi koji imaju ambiciju, želju, znanje i sposobnosti da pomognu demokratskom razvoju Hrvatske, napretku i boljem životu dobrodošli na političku scenu", rekao je Leko novinarima u Saboru. Na pitanje može li nova stranka naštetiti SDP-u odgovorio je da "demokracija SDP-u ne šteti" te da je ono što je dobro za Hrvatsku dobro i SDP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Josipoviću žele uspjeh, nezavisni zastupnici JadrankaKosor i SlavkoLinić ne namjeravaju se pridružiti Josipovićevoj stranci.

"Želim mu sretan put", rekla je Kosor, a na pitanje je li moguća suradnja s njime, odgovorila je: "Ne, jer to može biti jedino stranka ljevice, a ja sam politički na drugoj strani. Ja sam centar i desni centar, više centar, ali ako se treba gledati lijevo ili desno, onda svakako više desno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da su netočna medijska nagađanja o njezinim razgovorima o suradnji s Josipovićem. "O suradnji s Josipovićem, o osnivanju nove stranke nisam nikada razgovarala niti bi to bilo logično", poručila je Kosor.

Vjeruje da je pred Josipovićem težak put zbog skorih parlamentarnih izbora, ali i zbog načina na koji se nakon izbora obračunao s bivšom strankom SDP-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ništa ne treba potpuno odbaciti zato što je činjenica da su ljudi zasićeni politikom i političarima, da žele promjene, da nisu zadovoljni Vladom i premijerom, ali, kao što vidite, istraživanja pokazuju da su gotovo jednako nepopularni i premijer i šef oporbe. To možda otvara prostor za neke druge političke osobnosti", ocijenila je Kosor.

Najavu osnutka nove stranke Linić tumači kao "rezultat koji je prouzročio ZoranMilanović".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović je SDP okrenuo prema liberalima i samom centru, što znači da je lijevo biračko tijelo ostalo bez ozbiljne političke stranke, i to je razlog da se mnogi političari i okreću tom biračkom tijelu", rekao je Linić. Istaknuo je kako Josipoviću želi puno uspjeha u organiziranju i vođenju stranke, što, dodao je, neće biti lako s obzirom na to da su izbori uskoro.

Linić ne vjeruje u predizbornu suradnju s Josipovićevom strankom. "Ja se ipak više opredjeljujem za nezavisne liste, za nezavisnog zastupnika. Moj je interes samo osma izborna jedinica i u tom dijelu ne vidim nekog prostora da nešto jače možemo surađivati. Želim biti zaista nezavisni zastupnik, a suradnja je uvijek moguća poslijeizborna, što znači da vidimo koji će biti rezultat. Moramo vidjeti i što su programski ciljevi i mene kao nezavisnog zastupnika i njegove stranke. Kad čujemo o tome, onda možemo govoriti, ali predizborno, teško", rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Josipovićevu najavu da će program njegove buduće stranke biti neprovedene reforme, Linić je ponovio da je za sve što se događa na ljevici kriv Milanović zbog izostanka reformi i "200 tisuća izgubljenih radnih mjesta u četiri godine".

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy izjavila je da će stranka Ive Josipovića, kada bude osnovana, ORaH-u biti konkurencija te je poručila kako nikakva koalicija s ORaH-om nije moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakva koalicija nije moguća - ja sam to već u nekoliko navrata ponovila. Njegova stranka, kada bude formirana, nama će biti konkurencija kao i sve druge političke stranke koje se natječu na političkom tržištu i nadam se da će i on, kao i drugi naši konkurenti, pridonijeti tome da mi kao stranka radimo bolje i kvalitetnije jer konkurencija tome treba i služiti", izjavila je Holy za Hinu.

Na pitanje je li moguća poslijeizborna suradnja ORaH-a i Josipovićeve stranke, Holy je rekla da najprije treba vidjeti kako će izbori završiti i kako će tko proći na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo u ovom trenutku govoriti ništa. Ne znamo ni kakav će biti program, niti platforma. Prerano je za bilo kakve zaključke", rekla je Holy.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo