SUDARANJE ČESTICA / LHC postao najjači akcelerator

Image

U švicarskom CERN-u je u ponedjeljak ujutro nastavljena potraga za Božjom česticom. Sudarač zasad radi besprijekorno.

30.11.2009.
15:28
VOYO logo

ŽENEVA - Znanstvenici u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) u ponedjeljak su postigli svjetski rekord u oslobađanju energije prigodom ubrzavanja čestica, što je ogroman korak naprijed u njihovom nastojanju da u svom laboratoriju kreiraju uvjete "Velikog praska".

Eenergija dviju čestica koje su kružile velikim ubrzivačem čestica (LHC), 27 kilometara dugom tunelu ispod francusko-švicarske granice, dosegla je 1,18 teraelektronskih volta (TeV), što je više od dosadašnjeg rekorda, manjeg od 1 TeV-a, ostvarenog u američkom ubrzivaču čestica u Fermilabu, pokraj Chicaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postignuće je ostvareno deset dana nakon što je LHC ponovo pokrenut, nakon kvara koji ga je bio zaustavio na godinu dana. "Rezultat je fantastičan", rekao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer u ponedjeljak.

Ipak, energija danas ostvarena u LHC-u, kompleksu velikih magneta, elektronskih uređaja i računala vrijednom 10 milijardi dolara, samo je "zagrijavanje" za simulaciju "Velikog praska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj znanstvenika u CERN-u jest razbiti čestice jednu o drugu pri snazi od nekih 7 TeV-a i stvoriti uvjete identične onima jedan milijarditi dio sekunde nakon eksplozije kojom je prije 13,7 milijardi godina stvoren svemir i sve u njemu.

Znanstvenici se nadaju da će s prikupljenim podacima nakon sudara moći shvatiti kako je nastala materija i takozvana antimaterija i postoji li uopće Higgsov bozon (Božja čestica), hipotetska čestica koja, ako postoji, ostalim česticama daje masu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećih nekoliko tjedana znanstvenici će polako podizati intenzitet čestica u LHC-u, prikupljati podatke i testirati kapacitete nadzornih uređaja. Očekuje se da bi prvi sudari pri energiji od 7 TeV-a mogli početi negdje u prvom kvartalu sljedeće godine.

"Nastavljamo korak po korak i još imamo dosta posla prije nego li se počnemo baviti 'prvom fizikom'. Do tada ću svoj šampanjac držati na ledu", rekao je Heuer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo