Crkva poziva na bojkot / 'Licemjerni ste ako kupujete nedjeljom'

Image
Foto: RTL

Komisija 'Iustitia et Pax' Hrvatske biskupske konferencije pozvala je građane, posebno kršćane, da se od iduće nedjelje, 4. ožujka suzdržavaju od kupovanja nedjeljom.

29.2.2012.
13:26
RTL
VOYO logo

Komisija "Iustitia et Pax" Hrvatske biskupske konferencije pozvala je vjernice i vjernike, građanke i građane dobre volje u Republici Hrvatskoj da se od iduće nedjelje, 4. ožujka, pridruže širokoj akciji Europskog saveza za nedjelju, koja okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i Crkve oko zahtjeva za poštivanjem nedjelje kao dana počinka i okupljanja obitelji, dana dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti te kao dana Gospodnjeg koji kršćani svetkuju i slave.

Komisija je u priopćenju, koje je potpisao njezin predsjednik Vlado Košić, pozvala građane, posebno kršćane, da se od tog dana suzdržavaju od kupovanja nedjeljom, te barem tako pokažu da žele poštivati sve one radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora. Komisija ocjenjuje da je kupovanje nedjeljom svojevrsni oblik licemjerja i bezosjećajnosti prema obespravljenima.

Sve do novijih vremena nedjelja se i u nas poštivala, kako-tako čak i u doba komunističke diktature, koja je nažalost činila mnogo toga ne bi li udaljila, posebice mlade ljude, od svetkovanja dana Gospodnjeg, ističe Komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija navodi da smo svjedoci da se pred naletom neoliberalne pohlepe razara i nedjelja, i to u našoj domovini, gdje se 91 posto građana izjašnjava kršćanima. Tako je i Ustavni sud, pred pritiskom trgovačkih lanaca popustio i izišao iz europske tradicije i prakse, dopuštajući da poslodavci sami određuju radno vrijeme trgovina i proizvodnih mjesta, ugrožavajući tako i prava i zdravlje hrvatskih građana. I tako su zakonodavac, hrvatski Sabor i njegov cenzor, Ustavni sud, još 2006. omogućili da privatni interes manjine prevlada nad javnom dobrobiti - zdravstvenom, socijalnom, obiteljskom i duhovnom - većine građana.

Komisija misli da će građani istu količinu novca trošiti od ponedjeljka do subote, budući da je subota već za većinu zaposlenika neradni dan. Zašto onda, pita se Komisija, još u ropski položaj stavljati svake nedjelje i blagdana desetke tisuća, posebice žena, koje su kod nas najslabije zaštićena skupina u radnom odnosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da se kod nas širi agresivna i izrabljivačka tendencija u privatnim uslužnim djelatnostima koje nije potrebno pružati baš u nedjelju i blagdane i to prema tisućama žena, zaposlenima u trgovini, koje i inače rade prekovremeno, i vrlo često neplaćeno, ne samo svakoga dana, nego i nedjeljom i blagdanom.

Komisija navodi da ne bježi od činjenice da se pozivom bori i za pravo svih kršćanskih vjernika, ne samo katolika, da svetkuju dan Gospodnji pribivajući nedjeljnoj misi jer "nije čovjek radi nedjelje, nego je nedjelja radi čovjeka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija "Iustitia et Pax" potiče posebno kršćanske i katoličke saveze i udruge, ali i sindikate i stranke, da se pridruže Europskom savezu za nedjelju - www.europeansundayalliance.eu - te da i oni podrže inicijative tog velikog pokreta za slobodnu i ljudskiju nedjelju. Uvjereni smo da će to biti snažno svjedočenje solidarnosti sa žrtvama diktature profita, a za vjernike istovremeno i djelotvoran i autentičan znak korizmenog odricanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo