TENA KOVAČEVIĆ / Liječnica koju je u svom pismu spomenula Čavajda: 'Ovakvu dijagnozu ima tek jedan na milijun poroda'

Kovačević je rekla da ne bi osuđivala liječnike u Hrvatskoj jer je riječ o rijetkom slučaju s kojim se vjerojatno nikad prije nisu susreli

12.5.2022.
16:31
VOYO logo

Mirela Čavajda, trudnica u šestom mjesecu trudnoće kojoj su hrvatske bolnice sve do jučer odbijale dopustiti pobačaj iako nerođeno dijete ima veliki tumor na mozgu napisala je potresno pismo javnosti u kojem se obratila nerođenom djetetu, javnosti i zdravstvenom sustavu. U njemu je pohvalila ginekologicu Tenu Kovačević.

"Ova predivna i topla doktorica Tena jedini je specijalist fetalne medicine u Hrvatskoj. Školovala se i specijalizirala u Londonu na Institutu Fetalne medicine pod okriljem liječnika čija su otkrića revolucionirala to područje. Ti čarobnjaci, spašavaju živote beba i vrše zahvate na njima dok su još unutar maminih trbuha i donose ih na svijet zdrave. Ali po njima, za Grgu to nije opcija. Mom Grgi nema spasa", napisala je Čavajda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je za Jutarnji list prokomentirala pismo Mirele Čavajde.

Image
'Moj sine, Moj Grga' /

Potresno pismo majke Čavajde: 'Ti si moj sine meni već nakon dijagnoze šapnuo: mama, radimo pravu stvar'

Image
'Moj sine, Moj Grga' /

Potresno pismo majke Čavajde: 'Ti si moj sine meni već nakon dijagnoze šapnuo: mama, radimo pravu stvar'

"Što se mene tiče, odradila sam posao na jedini način koji znam", kazala je Kovačević i dodala da ne bi loše govorila o hrvatskom zdravstvu. I sama je potekla od njega. Od Medicinskog fakulteta u Zagrebu, rada u KBC-u Sestre milosrdnice. Potom je bila u Vijetnamu, a onda u Velikoj Britaniji. Njezin posao je, rekla je, na osnovu pregleda procijeniti može li se plod spasiti. U slučaju Mirele Čavajde šanse su ispod deset posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Londonu dok sam boravila bilo je svega nekoliko slučajeva takvih tumorskih tvorbi teratoma, neki se mogu operirati, ovisi gdje se nalaze. Dakle, mi smo kao tim uz prof. Kyprosa Nicolaidesa intrauterino pokušali tretirati tumore na srcu, trtici, ali nažalost, ovo se ne može tako liječiti", rekla je Kovačević pa dodala da ovakvu dijagnozu ima tek jedan na milijun poroda.

Navela je, također, da ne bi osuđivala liječnike u Hrvatskoj jer riječ je o toliko rijetkom slučaju s kojim se vjerojatno nikad prije nisu niti susreli, a situacija je svakako osjetljiva, i za liječnike, a osobito za majku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram priznati da prema svim dosadašnjim nalazima bilo je oprečnih mišljenja liječnika, ali zadnji magnet i ultrazvuk koji sam odradila na najboljem uređaju koji mi je ustupljen VOLUSON E 10, nažalost, sve je bilo jasno, a to sam rekla pacijentici", kazala je Kovačević za Jutarnji list pa dodala da je pacijentu najvažnije reći činjenično stanje, pojasniti rizike i pružiti podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo