MOGU UZROKOVATI SMRT / Lijekovi na Internetu su krivotvoreni i opasni po zdravlje!

Čak polovina lijekova koji se prodaju na Internetu su krivotvoreni - nemaju učinka i opasni su za zdravlje! U Hrvatskoj se krivotvoreni lijekovi nisu pojavili u ljekarnama - no to će postati problem kad uđemo u Europsku uniju - u kojoj je to biznis vrijedan 10 milijardi eura na godinu.

4.6.2013.
18:53
VOYO logo

Naručujete lijek za mršavljenje ili Viagru preko Interneta? Nemojte - prvo zato jer je u Hrvatskoj to zakonom zabranjeno - i carina će ih vratiti pošiljatelju - drugo zato jer je vrlo vjerojatno da ćete kupiti lijek koji je krivotvoren i opasan.

"Danas je 50% lijekova koji se prodaju na Internetu krivotvoreno. To je golem problem za zdravlje potrošača. Stranice koje prodaju lijekove su jako dobre i nemoguće je vidjeti je li ono što prodaju legalno ili ne", upozorava voditelj francuske carine Luc Strohman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se najviše naručuju takozvani lifestyle lijekovi - za liječenje erektilne disfunkcije i lijekovi za mršavljenje. No umjesto da pomognu, mogu biti jako opasni.

"Prodaja online je opasna za život i može doći do pogubnih smrtnih posljedica", siguran je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog borbe protiv krivotvorenih lijekova u Zagreb je stigla i Mireille Ballestrazzi, prva žena u povijesti na čelu Interpola.

"Krivotvoreni lijekovi predstavljaju prijetnju životu ljudi - u najboljem slučaju su neefikasni, međutim najčešće su opasni", kaže predsjednica Interpola Mireille Ballestrazzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Falsifikati čine čak 10% svjetske trgovine lijekovima. U 2011. u tom se biznisu okrenulo 60 milijardi eura, u Europi 10,5 milijardi. Svaki peti Europljanin izložen je tome riziku. A Hrvati?

"Iako u Hrvatskoj nismo zabilježili pojave u legalnim tokovima - ulaskom u EU ipak je realno očekivati pojačani uliv krivotvorenih lijekova", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sada u Hrvatsku ulaze online narudžbama. Jedini recept protiv krivotvorina je - lijekove ne kupujte na Internetu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo