KRIVCI ZA PAD BDP-a / Linić: Gdje su ti poduzetnici?! Nemaju ni projekata ni ideja!

Image
Foto: PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić optužio je privatne poduzetnike, odnosno realni sektor što je gospodarstvo u trećem kvartalu potonulo za 1,9 posto. 'Gdje su ti poduzetnici?', zavapio je i objasnio da je Vlada zbog njih morala odustati od fiskalnih pravila o smanjenju deficita.

30.11.2012.
12:22
PIXSELL
VOYO logo

Još jedna loša vijest stigla je svega dan nakon što je kreditna agencija Fitch snizila prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilne na negativnu.

Državni zavod za statistiku objavio je kako je hrvatski BDP u trećem tromjesečju pao za 1,9 posto, što je manji pad od drugog tromjesečja kada je BDP bio manji za 2,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je opasan pad", prokomentirao je ministar financija SlavkoLinić pad bruto domaćeg proizvoda.

Optužio je privatne poduzetnike, odnosno realni sektor što je gospodarstvo u trećem kvartalu potonulo za 1,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje su ti poduzetnici?", zavapio je te objasnio kako je Vlada morala odustati od fiskalnih pravila o smanjenju deficita kako bi pokušala jačanjem državnog inventara dati posla privatnim poduzetnicima jer oni, rekao je Linić, nemaju ni projekata ni ideja.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU BrankoGrčić izjavio je da je najnoviji pad BDP objektivno očekivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa je u trećem kvartalu zabilježila pad BDP-a od 0,4 posto, te dosegnula novo recesijsko dno što ima izravni učinak na Hrvatsku kroz smanjenje njezina izvoza i pad osobne potrošnje, objašnjava Grčić.

Upitan za komentar Linićevih kritika privatnog sektora, rekao je da on "ne bi tražio krivce" te da je najveći krivac globalna kriza kojoj Hrvatska ne može umaknuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada, po njegovim riječima, mora potaknuti investicije, pri čemu se pored javnih investicija treba orijentirati na pomoć poduzetničkom sektoru i to u financiranju i restrukturiranju.

Bez kombinacije investicija javnog i privatnog sektora teško će doći do oporavka, rekao je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Fitchu su istaknuli kako Hrvatska mora smanjiti javni dug te tvrde kako vladine smjernice više nisu dovoljne da bi se zadržala stabilna prognoza. Ukoliko BDP bude slabije rastao ili bude dodatnih proračunskih troškova, nije isključeno dodatno rušenje rejtinga.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo