UDAR NA KAFIĆE I DUĆANE / Linić utjeruje red - nema više varanja na računima!

Prema novom Zakonu o fiskalizaciji, porezna uprava trebala bi registrirati svaki izdani račun tako da ne bi više bilo prostora za 'muljanje' s poništavanjem računa na kraju dana.

8.11.2012.
10:43
VOYO logo

Vlada danas raspravlja o Zakonu o fiskalizaciji kojim se predviđa uvođenje fiskalnih blagajni za sve koji posluju s gotovinom. Blagajne kafića, dućana, obrtnika, pa čak i onih prodavača na tržnicama koji ne prodaju vlastitu robu – bile bi povezane direktno s centralnim sustavom u Poreznoj upravi.

Drugim riječima, Porezna uprava registrirala bi svaki izdani račun tako da više nema prostora za 'muljanje' s poništavanjem računa na kraju dana.

Ministar financija SlavkoLinić kazao je kako je to potrebno jer podaci pokazuju ogromne nelogičnosti upravo u prometu gotovinom. Samo 15 posto ukupnog prometa pokriveno je prometom gotovinom, a to je nerealno jer je evidentno da je to znatno više.

"Svi koji rade s gotovinom prijavljuju užasno male dohotke i promet. Prosječni promet prijavljen kod trgovine i popravljanja predmeta pokazuje da je dnevni dohodak 85 kuna. Podaci su čak gori kod dnevnog prometa kod taksi službi – ispada da je dohodak po danu 65 kuna. Trgovine živežnim namirnicama prijavljuju prosječno 100 kuna dnevnog dohotka, a kafići – 200 kuna", kazao je Linić.

Trošak uvođenja novog sustava je u prvoj godini provedbe 13 milijuna, a onda još dvije godine po 15 milijuna kuna.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

"Ne želimo ukupno veću masu poreza, ali ono što je propisano se mora platiti. Napadat će nas i vas da tjeramo ljudima strah u kosti, to nije istina. To je pitanje morala države, i to pitanje borbenog morala – za uspjeh!", prokomentirao je premijer ZoranMilanović uvođenje fiskalnih blagajni.

"Sloboda je kad se čovjek pokorava zakonu, a ne pojedincu", zaključio je na kraju rasprave premijer Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo